fejm.ba

Vijesti

Optužen da je ugrozio sigurnost policijskih službenika u Brčkom

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Vase V. iz Vujičića kod Brčkog zbog sumnje da je 30. juna, prijetnjama da će ih ubiti, ugrozio sigurnost više službenika policije u tom gradu.

Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Vaso V. je optužen da je pozivima na policijski broj 122 izrekao i agresivno ponavljao prijetnje da će doći u prostorije Policije Distrikta i sve ih poubijati.

Tužilaštvo Distrikta tereti optuženog da je 30. juna, u jutarnjim satima, anonimnim pozivima sa svog mobilnog telefona na policijski broj 122, u tri navrata prijetio ubistvima policijskim službenicima koji su se, kako je naveo, raspitivali za njegovu djecu.

On je takođe optužen da je na nacionalnoj osnovi prijetio dežurnom službeniku Policije Distrikta, koji se javljao na telefon, govoreći da će mu doći kući i zaklati ga.

U svojim prijetnjama policajcima V. je isticao da je specijalac iz rata i da ozbiljno shvate s kim imaju posla, napominjući da je došao iz ludnice i da je na sve spreman, te da u kući posjeduje arsenal oružja – navodi se u optužnici.

Prijetnje optuženog uslovile su bojazan za sigurnost policijskih službenika i njihovih porodica, posebno onih na koje su se direktno odnosile, te podizanje nivoa sigurnosti u zgradi Policije i na terenu tog dana.

Tužilaštvo je, kao i u sličnom predmetu ugrožavanja sigurnosti većeg broja službenih lica s početka godine od strane Snežane G., koja je zbog prijetnji eksplozijom u lokalnom pravosuđu osuđena na tri mjeseca zatvora, neodložno sprovelo istragu i u ovom slučaju.

Intenzivim sprovođenjem istražnih radnji, u saradnji s Policijom Distrikta, Vaso V. ubrzo je otkriven, a zatim i hitno procesuiran zbog ozbiljne prijetnje službenim licima u vezi s vršenjem njihove funkcije. Kao i ranije Snežana G., on je takođe optužen za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, a optužnica protiv njega u cijelosti je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta.

Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.


BH Telecom
Na vrh