fejm.ba

Društvo

Općinski Sud Tuzla oslobodio borce krivnje zbog prosvjeda na petlji Šićki Brod

Borci poručili: “Krivi smo samo jer smo 1992.godine branili ovu državu”

Piše: Maja Nikolić

Borci koji su prosvjedovali u martu na petlji Šićki Brod te nakon narušavanja javnog reda i mira privedeni u službene prostorije MUP-a TK danas su oslobođeni odgovornosti te ih je Općinski Sud u Tuzli samo ukorio. Također demoblisani borci su oslobođeni i financijskih troškova. “Kada nas je sutkinja pitala jesmo li krivi, rekli smo da jesmo. Mi smo prije svega krivi što smo 1992. godine branili ovu državu jer nismo znali da će biti ovakva. Krivi smo što tražimo istinu i pravdu. Ako je grijeh što to tražimo spremni smo snositi odogovornost. Međutim, sutkinja nam je dala samo ukor. Vjerovatno i ona razumije da su naši zahtjevi opravdani, da nas ti zahtjevi bole već dvadeset godina. Nadam se da više nećemo izlaziti na ulicu. Ako budu protesti, morat ćemo. Možda se onda opet ovdje vidimo na sudu”, rekao je Damir Džafo, demobilisani borac iz Gračanice.

Svih deset boraca koji su 3. marta bili na petlji Šićki Brod pojavili su se na današnjem suđenju u Općinskom sudu u Tuzli. Pred sudom su priznali da su bili na protestima kako bi se borili za svoja prava.

“Rekli su da su protestima željeli pritisnuti vlast da se donese zakon o pravima boraca. Oni su prihvatili navode iz prekršajnog postupka da su odgovorni za učestvovanje u protestima. Ukazao sam Sudu na okolnosti događaja, opravdanost protesta. Zamolio sam Sud da u ovakvoj situaciji donese odluku ukora. Sud je donio takvu odluku”, rekao je Mirnes Ajanović, advokat boraca.

Tokom današnjeg suđenja rečeno je da su i policijski organi MUP-a TK bili u ovom postupku veoma korektni te da nisu zahtjevali drastično kažnjavanje. Svih deset demobilisanih boraca kojima se sudilo su nezaposleni.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh