fejm.ba

Kultura

Online izdanje trećeg AJB DOC Film Festivala od 11. do 15. septembra

Ovogodišnje izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održano u prilagođenom formatu od 11. do 15. septembra. Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca bit će dostupna putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba.

Kako su organizatori saopćili, svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će se pogledati bez registracije i besplatno.

U skladu s mjerama i preporukama tijela nadležnih za javno zdravstvo i društveno odgovornim pristupom Al Jazeere Balkans kao medijske-kuće donesena je takva odluka, pa će kompletan program Festivala, razgovori s autorima i trening za mlade autore biti održani virtuelno.

Tema vodilja Trećeg AJB DOC Film Festivala je ‘Voyage’ (Putovanje), predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, i stvarnošću kojom su ljudi okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom.

Tom temom se neposredno progovara o iskustvu putovanja u dobu kontrole i pravila koja ne vrijede jednako za sve.

– Nekada izbrisane granice ponovno su podignute i ojačane te predstavljaju privid sigurnosti i zaštite, ali i njihova krhkost i besmislenost u dobu pandemije nikada nije bila očitija, jer za virus granice ne vrijede. Stvarni motiv za granice se krije u strahu od nepoznatog onih koji ih postavljaju. Asocijativno predstavljamo putovanje koje počinje u našim glavama, ono na koje nas vodi svaki film, a u dokumentarnom je taj put satkan od najrazličitijih ljudskih iskustava i životnih priča – navodi se u saopćenju.

Program tri festivalske selekcije pod pokroviteljstvom BH Telecoma bit će objavljen uskoro, saopćili su organizatori Trećeg AJB DOC Film Festivala.


BH Telecom
Na vrh