fejm.ba

Kultura

Okrugli sto:UNESCO-ove konvencije i bosanska iskustva na istraživanju nematerijalne baštine održan u Tuzli

Okrugli sto na temu UNESCO-ove konvencije i bosanska iskustva na istraživanju nematerijalne baštine održan je jučer u organizaciji Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli i Instituta za usmenu tradiciju

Učesnici okruglog stola bili su: prof. dr. Enes Kujundžić, prof. dr. Refik Bulić, prof. dr. Mirsad Kunić, mr. sc. Rusmir Djedović i mr. sc. Amel Suljić.

Cilj okruglug stola bio je da se predstavi stanje zaštite nematerijalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i njene usklađenosti sa preporukama deklaracija i konvencija svjetske organizacije UNESCO-a. Zaključeno je da se treba puno više uraditi da bi se ispoštovali normativi UNESCO-ovih konvencija i deklaracija, koje jasno preciziraju šta je sve potrebno kako bi zaštita nematerijalnog naslijeđa bila potpuna. U okviru tematskog dijela okruglog stola govorilo se i o različitim iskustvima u radu na građi nematerijalnog naslijeđa, njenoj stručnoj i naučnoj obradi. Od nadležnih institucija očekuje se aktivnije učešće u ovim procesima.

UNESCO-ove konvencije i deklaracije ističu da je nematerijalna kulturna baština „motor“ razvoja jednog društva i, kao takva, zahtijeva puno više pažnje i rada na njenoj zaštiti i boljoj pristupačnosti.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh