fejm.ba

Kultura

Okrugli sto:UNESCO-ove konvencije i bosanska iskustva na istraživanju nematerijalne baštine održan u Tuzli

Okrugli sto na temu UNESCO-ove konvencije i bosanska iskustva na istraživanju nematerijalne baštine održan je jučer u organizaciji Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli i Instituta za usmenu tradiciju

Učesnici okruglog stola bili su: prof. dr. Enes Kujundžić, prof. dr. Refik Bulić, prof. dr. Mirsad Kunić, mr. sc. Rusmir Djedović i mr. sc. Amel Suljić.

Cilj okruglug stola bio je da se predstavi stanje zaštite nematerijalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i njene usklađenosti sa preporukama deklaracija i konvencija svjetske organizacije UNESCO-a. Zaključeno je da se treba puno više uraditi da bi se ispoštovali normativi UNESCO-ovih konvencija i deklaracija, koje jasno preciziraju šta je sve potrebno kako bi zaštita nematerijalnog naslijeđa bila potpuna. U okviru tematskog dijela okruglog stola govorilo se i o različitim iskustvima u radu na građi nematerijalnog naslijeđa, njenoj stručnoj i naučnoj obradi. Od nadležnih institucija očekuje se aktivnije učešće u ovim procesima.

UNESCO-ove konvencije i deklaracije ističu da je nematerijalna kulturna baština „motor“ razvoja jednog društva i, kao takva, zahtijeva puno više pažnje i rada na njenoj zaštiti i boljoj pristupačnosti.

 


BH Telecom
Na vrh