fejm.ba

Kultura

Održan online koncert mladih muzičara iz Sarajeva i Istanbula

Osnovna muzička i baletska škola “Novo Sarajevo i Dječiji centar za umjetnost iz istanbulske općine Kadiko su povodom Dana djece održali zajednički online koncert u sklopu kojeg je izvedena kompozicija “Zili de Maşa” za koju je aranžman za hor uradio prof. Özcan Sönmez, a za orkestar prof. Özgür Günay.

Saradnja ove dvije ustanove počela je prošle godine zajedničkim koncertom u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a za ovu godinu bilo je planirano gostovanje učenika i profesora iz Sarajeva na koncertu u Istanbulu koji je trebao biti održan u Caddebostan kulturnom centru za Dan djece.

Međutim, zbog situacije izazvane panedmijom COVID-19 mladi muzičari i njihovi profesori odlučili su se za zajednički nastup uz pomoć interneta.

U ovom projektu su učestvovali profesori Lejla Jakubović, Fehim Hajdarević, Dženana Šehanović -Sarajlić, Alma Karić, Vanesa Poturović, Enes Fazlić, kao i učenici OMBS “Novo Sarajevo” Azur Hajdarevic, Emin Hajdarević, Emina Makan, Hana Kadić, Husein Bajraktarevic, Hidajeta Hasanspahić i Ines Jozić.

Direktorica Osnovne muzičke i baletske škola “Novo Sarajevo“ Lamija Šošić je povodom realizacije ovog projekta rekla da su se na ovaj način zbiližili učenci i nastavnici iz Sarajeva i Turske.

-Pokazali smo svijetu da naša misija ne prestaje ni u najtežim okolnostima i osnažuje našu volju i potrebu da vrijedno i s ljubavlju nastavimo i radimo ono što najbolje znamo. Muzika nas spaja gdje god bili -kazala je Šošić.

Saradnja ovih škola  počela tako što je prof.klavira OMBŠ “Novo Sarajevo”Lejla Jakubović od ranije poznavala  Yeşim Altinay, direktoricu škole Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi koju je kontaktirala i predložila saradnju.

Nakon toga je organizovan koncert  u Centru za djecu i omladinu na Grbavici gdje su upriličene zajednicke tačke bh. i turskih orkestara, kojem su prisustvovali Turski ambasador Haldun Koç i njegova supruga Pinar Koç.

Saradnja je nastavljena zakazanim koncertom u Istanbulu 23.4. povodom Dana djece, koji je nažalost pomjeren zbog svjetske pandemije korona virusa, ali kako je spomenuto održine je online koncert.

 


BH Telecom
Na vrh