fejm.ba

BiH

Obuka o temi krijumčarenja i nezakonite trgovine kulturnim dobrima

Borba protiv nezakonite trgovine umjetninama i kulturnim dobrima bila je tema dvodnevne obuke koja je danas završena, u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

Učesnici obuke, predstavnici agencija za provođenje zakona iz BiH, imali su priliku od carinika iz Francuske i lokalnih stručnjaka za umjetnine saznati o mjerama koje se poduzimaju u cilju borbe protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, kao i upoznati se sa primjerima krijumčarenja umjetninama.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin smatra da su pitanja i izazovi nezakonite trgovine kulturnim dobrima i umjetninama izrazito složeni i zahtijevaju multidisciplinarni pristup koji počiva na primjeni široke lepeze stručnog znanja i resursa.

– Stoga je neophodno poboljšati saradnju među nadležnim agencijama kako unutar zemlje, tako i na međunarodnom nivou, kako bi se osigurao sistematski pristup u borbi protiv ovog ozbiljnog krivičnog djela – kazao je Chuplygin.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson je naveo da se Francuska već dugo godina bori protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, kako na vlastitoj teritoriji, tako i širom svijeta, radi sa nadležnim institucijama i tijelima, sarađuje sa Ujedinjenim narodima, a naročito sa UNESCO-om, te djeluje u kontekstu svog članstva u Evropskoj uniji.

– Podizanje svijesti o ovom pitanju i djelovanje na interresornom planu dovest će do ostvarenja najboljih rezultata – istakao je Rousson.

Obuku je održana u saradnji sa Ambasadom Francuske u BiH, te uz podršku Centra protiv krijumčarenja umjetninama i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti BiH, saopćeno je iz Misije OSCE u BiH.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh