fejm.ba

TK

Objavljen Javni poziv za podršku stambenom zbrinjavanju mladih TK

Ministarstvo kulture, sporta i mladih objavilo je jučer Javni poziv za odabir korisnika sredstava sa potrošačke jedinice „Podrška mladima u 2019. godini“. Ovim je otvorena mogućnost mladim osobama do 35 godina starosti da u narednih 30 dana, koliko će poziv biti otvoren, apliciraju na program subvencioniranja kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih, kao i da omladinska udruženja apliciraju za finansiranje i sufinansiranje svojih projekata.

Za oba programa Vlada je budžetom osigurala sredstva u ukupnom iznosu od 115.000,00 KM, od čega je 100.000,00 KM namijenjeno za subvencioniranje kamata za stambeno zbrinjavanje, a 15.000,00 za sufinansiranje i finansiranje projekata omladinskih udruženja.

„Ovim programom želimo podržati mlade osobe i pomoći im u njihovim nastojanjima da osiguraju „krov nad glavom“ kao jednu od osnovnih životnih potreba. Također, kroz podršku omladinskim udruženjima, želimo pomoći u afirmaciji tema i ideja koje mlade osobe i aktivisti smatraju za interesantne i važne za generaciju mladih“, rekao je na današnjoj konferenciji za medije ministar kulture, sporta i mladih TK Srđan Mićanović.

Obzirom na iskazani interes mladih osoba za program sufinansiranja kamata za stambeno zbrinjavanje, ministar Mićanović je danas ukratko prezentirao i kriterije ovog dijela javnog poziva.

„Pravo da apliciraju za sredstva za subvenciju kamata za stambeno zbrinjavanje imaju osobe između 18 i 35 godina života, državljani Bosne i Hercegovine sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona. Eliminatorno je i to da nemaju riješeno stambeno pitanje, odnosno da prvi puta rješavaju stambeno pitanje, da posjeduju Ugovor sa bankom o stambenom kreditu za stambeno zbrinjavanje, da do momenta podnošenja prijave imaju urednu otplatu kredita prema Planu otplate, da su zaključili notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana ili kuće do dana podnošenja prijave po javnom pozivu za subvencioniranje kamata na kredite za rješavanje stambenog pitanja mladih, te da u prethodnim godinama nisu bili korisnici sredstava za stambeno zbrinjavanje i/ili subvencioniranje kamata za stambeno zbrinjavanje odobrenih iz Budžeta Tuzlanskog kantona, rekao je Mićanović i dodao se, u slučaju nedovoljnog broja potpunih prijava koje ispunjavaju ove uslove, sredstva mogu dodijeliti i podnosiocima prijave koji su ranije bili korisnici sredstava za subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih.

Također, razlika u odnosu na prošlogodišnji poziv je i to što će prednost u dodjeli sredstava imati  podnosioci prijava koji u 2019. godini nisu dobili sredstva za stambeno zbrinjavanje iz budžeta jedinice lokalne samouprave Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

Javni poziv ima jasno precizirane kriterije za bodovanje koji se odnose na starosnu dob, stručnu spremu, imovinski cenzus, uspješne rezultate u oblasti nauke, umjetnosti, sporta i kulture i broj članova porodičnog domaćinstva, tako da kandidati i sami mogu izračunati svoj broj bodova, a što dodatno doprinosi transparentnosti cijelog procesa kreiranja rang liste.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh