fejm.ba

Društvo

Obilježena 43. godišnjica Univerziteta u Tuzli

Univerzitet u Tuzli danas je obilježio svoju 43. godišnjicu od osnivanja. Svečanoj akademiji, koja je upriličena ovim povodom, prisustvovali su brojni predstavnici akademske zajednice sa područja cijele Bosne i Hercegovine, rektori univerziteta u Bosni i Hercegovini sa kojima Univerzitet u Tuzli već dugo sarađuje, te predstavnici javnog i političkog života našeg kantona.

Svoju čestitku na obilježavanju godišnjice izrazio je i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, te ukazao na neophodnost usklađivanja upisne politike sa realnim potrebama tržišta rada.

Danas obilježavamo 43 godine u kojima je Univerzitet izgradio dobre temelje i stabilnu osnovu, ali nakon kojih se i dalje mora unaprjeđivati kako bi bio u mogućnosti da se uhvati u koštac sa svim izazovima koje moderno društvo stavlja pred visoko obrazovanje. Na svima nama, a posebno na mladim univerzitetskim profesorima, je da tu osnovu dalje nadograđujemo i usmjeravamo“, kazao je premijer Tulumović i dodao da „određenih kadrova imamo i više nego što to naše tržište rada može apsorbovati, ali isto tako moramo jasno reći i da smo u deficitu sa određenim kadrovskim profilima. Imajući ovo u vidu, u budućim akademskim godinama više pažnje moramo posvetiti upisnoj politici i harmonizirati je sa potrebama privrednih subjekata i uopće tržištem rada u našem okruženju. Ali da ovo ne bi bila samo floskula, ovom prilikom molim menadžment Univerziteta da u kreiranje upisne politike aktivno uključi i predstavnike privrednih subjekata. Osim upisne politike, i cjelokupan obrazovni proces moramo prilagoditi  savremenom tržištu rada“, kazao je premijer Tulumović.

Obraćajući se studentima, Premijer je istaknuo da na diplomu ne gledaju kao na kartu za odlazak iz Bosne i Hercegovine.

Odlaskom odavde, ovu ćete zemlju prepustiti onima koji je ne zaslužuju. Vaš čestit i zaslužen uspjeh neka bude za ugled generacijama koje će doći poslije vas“ kazao je premijer Tulumović te rektorici Univerziteta u Tuzli Nermini Hadžigrahić, cijenjenim profesorima, saradnicima, studentima ali i cjelokupnoj društvenoj zajednici čestitao 43 godine uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Tuzli.

Na današnjoj svečanosti rektorica Hadžigrahić je najistaknutijim studentima uručila Zlatne plakete, promovisala profesore koji su ove godine izabrani u zvanja redovnih profesora, kao i profesore koji su stekli zvanje emeritusa.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjoj svečanosti su uz premijera Tulumovića pristustvovali ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić i ministar za kulturu, sport i mlade Srđan Mićanović.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh