fejm.ba

Društvo

Obilježena 26. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 26. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji, mjestu na kojem je 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od granate ispaljene sa položaja srpske vojske sa Ozrena, ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 124.

Vijence su položili članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne FBiH, Kantona i gradske vlasti, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, mnogobrojnih udruženja i građani.

Za stravičan zločin na Kapiji pred Sudom Bosne i Hercegovine  osuđen je nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić, na 20 godina zatvora.

Međutim, iako u presudi stoji, da je Đukić naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli, on ne služi kaznu iza zatvorskih rešetaka. Viši sud u Beogradu je proteklih godina nekoliko puta odlagao ročište na kome je trebalo razmatrati preuzimanje izvršenja Đukićeve kazne, navodeći kao razlog njegovo zdravstveno stanje.

Jedan od  žrtava zločina je Alem Hidanović, koji je  na dan stradanja tuzlanske mladosti  imao  19 godina.

Alemova majka, Zineta Hidanović izjavila je za Fenu da je 25. maj neopisivo težak za članove porodica nastradalih.

-Od prvog maja nas roditelje pomalo stišće, kažu obično vrijeme liječi rane. U ovom slučaju vrijeme ne liječi rane, vrijeme produbljuje rane, zato što se ništa na ovom našem slučaju ne događa.Naredbodavac tako lijepo se šeta po Beogradu, kaže Hidanović izrazivši nezadovoljstvo radom  institucija, koje su, kako kaže dozvolile da je on u Beogradu.

-Sve je zanijemilo, samo mi nosimo svoju bol i dalje, poručila je.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić govoreći o izručenju Novaka Đukića  BiH i služenju zatvorske kazne, ocijenio je da politički vrh Srbije nažalost još uvijek nije sazrio za bilo kakvu vrstu moralnog, političkog ozdravljenja.

-Svaki put kada smo na sastancima sa srbijanskim zvaničnicima gospodin Šefik Džaferović i ja postavljamo to pitanje, pozivamo vlasti Srbije  na protokol o saradnji dva tužilaštva, da vrate dva naša sugrađanina kojima traje proces pred Sudom u Beogradu. Mi to zahtijevamo, ali nažalost tamo nema ispravne reakcije, naglašava Komšić.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH, Aljoša Čampara mišljenja je da se svake godine treba obilježavati današnji datum i da ne treba dozvoliti da se ovakve strahote koje su se desile građanima Tuzle i BiH zaborave.

-Ovo je jedan od niza zločina koji se desio za vrijeme agresije na BiH, ovdje je na Kapiji u Tuzli ubijena mladost. Ja se nadam da će Tužilaštvo i nadležne institucije procesuirati sve one, koji su na bilo koji način učestvovali u kreiranju i izvršavanju ovog zločin, te da će pravda kad, tad biti zadovoljena.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović  poručio je da Tuzla svojom spomničkom i manifestacionom kulturom, knjigama, komemorativnim obilježavanjem poručuje da neće zaboraviti tragične događaje. ocijenivši  zločin na Kapiji  najtežim mogućim zločinom

– Zahtijevamo od vlasti Srbije da predaju ratnog zločinaca BiH i da odsluži kaznu, poručio je tvrdeći da  ako ga ne predaju, znači da negiraju zločin, a negiranje zločina je, kako kaže, prijetnja novom zločinu. -Mi se nadmo da na Balkanu može biti mira i pomirenja,ali neka svi ratni zločinci završe u zatvoru.Mi pamtimo i opominjemo, dodao je Imamović.

Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je proglašen Danom žalosti, a večeras u 20.55 sati bit će oglašene sirene, uz podsjećanje na najtužniji događaj u historiji ovog grada.


BH Telecom
Na vrh