fejm.ba

Kultura

Novi roman Jasmina Imamovića, Ljetopis o kralju Tvrtku promoviran u Tuzli

Piše: Dejla Bajrić

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku”, šesti roman  Jasmina Imamovića, pisca i gradonačelnika Tuzle,  promoviran je  večeras u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Riječ je o romanu hronici, koji je pisan duže od 12 mjeseci, a zasnovan je na autorovom istraživanju  historije srednjeg vijeka koje je  trajalo, kako je rekao novinarima,  više od 20 godina.

Radnja ovog  romana zahvata srednjovjekovnu bosansku povijest i ispisan je u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka, koji se u knjizi zove Hotjen.

Imamović u knjizi govori o vladavini Tvrtka I i podsjeća da je njegovo nasljeđe trajalo 72 godine poslije njegove smrti.

Govoreći o ovoj knjizi, Imamović je naglasio, da je  za njega je bio veći izazov napisati roman hroniku, nego samo roman.

“Tvrtko I je simbol bh. korijena. Naš identitet je ovdje, u našoj majci, u našoj Bosni.”-navodi Imamović.

U svom obraćanju tokom promocije knjige, ukazivao je  na bosanski identitet.

-Mi smo grane, koje nisu svjesne stabla, iz kojeg su izrasle i korijena iz kojeg je stablo izraslo, poručio je Imamović.

Tvrtko I je simbol  zajedničkih  korijena bosanskohercegovačkih, naglasio je Imamović, ističući ulogu ovog  kralja  u historiji Bosne, ali i zemalja okruženja.

Jedan od promotora Imamovićevog romana, Denis Bećirović  kroz historijski osvrt na roman, kazao  je, da je autor tematizirao prostor i zemlju koju dobro poznaje.

“Autor je posegao za historijskom Bosnom i njenim najvećim vladarem, nakon protoka više od 600 godina.”– rekao je Bećirović, dodajući da je Imamović  ovu knjigu pisao na osnovu relevantne građe, koja mu je osigurala vjerodostojnost svakog iskaza.

Napomenuo je, da  u bh. i inozemnoj historiografiji, kao i književnosti ne postoji djelo u kojem se u cjelini razmatra život i djelatnost najvećeg južnoslavenskog vladara u srednjem vijeku.

Književnik Hadžem Hajdarević, promotor  Imamovićeve knjige, ocijenio je,  da se radi o velikom doprinosu bh. književnosti i pažljivom promatranju onoga što se događalo u Bosni u 14. stoljeću.

Promocija “Ljetopisa o kralju Tvrtku”, Jasmina Imamovića  je jedna od najposjećenijih promocija knjiga u Tuzli, u posljednjih nekoliko godina.

Ovaj roman-hronika ranije je promoviran u Sarajevu a kako je naveo autor, u narednom periodu planirane su promocije  u Srebreniku, rodnom gradu Tvrtka I,  u Visokom gdje je Tvrtko I krunisan i sahranjen, te u srednjovijekovnom gradu Bobovcu.

 

 

 

 

 

 


BH Telecom
Na vrh