fejm.ba

Svijet

Njemačka: Fomiranje kosovske vojske ugrožava dijalog Prištine i Beograda

Njemačka vlada ocijenila je da formiranje kosovske vojske, najavljeno za 14. prosinca, ugrožava dijalog Beograda i Prištine i upozorila da bi kosovske vlasti morale energiju da usmjere u pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i u jačanje vladavine prava.

Reakcija Berlina uslijedila je svega dan pošto je novi američki veleposlanik u Prištini Philip Kosnett ocijenio da je formiranje kosovske vojske pozitivan korak, tim prije jer su “kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti dio međunarodnih mirovnih operacija”.

-Njemačka priznaje Kosovo kao suverenu državu. Stoga, ne dovodimo u pitanje suvereno pravo Kosova da uspostavi regularne oružane snage. Najvažnije je da proces bude pravovremen. Sada, ova inicijativa je rizična zbog mogućeg jačanja tenzija sa Srbijom i ugrožavanja dijaloga kojem posreduje EU – navodi se u reakciji njemačke vlade, koju prenosi RTS.

Njemačka vlada je, istovremeno, upozorila vlasti na Kosovu da “u ovom trenutku imaju druge prioritete”, te da bi energiju morali usmjeriti na pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i na jačanje vladavine prava.

 


BH Telecom
Na vrh