fejm.ba

Svijet

Njemačka: Fomiranje kosovske vojske ugrožava dijalog Prištine i Beograda

Njemačka vlada ocijenila je da formiranje kosovske vojske, najavljeno za 14. prosinca, ugrožava dijalog Beograda i Prištine i upozorila da bi kosovske vlasti morale energiju da usmjere u pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i u jačanje vladavine prava.

Reakcija Berlina uslijedila je svega dan pošto je novi američki veleposlanik u Prištini Philip Kosnett ocijenio da je formiranje kosovske vojske pozitivan korak, tim prije jer su “kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti dio međunarodnih mirovnih operacija”.

-Njemačka priznaje Kosovo kao suverenu državu. Stoga, ne dovodimo u pitanje suvereno pravo Kosova da uspostavi regularne oružane snage. Najvažnije je da proces bude pravovremen. Sada, ova inicijativa je rizična zbog mogućeg jačanja tenzija sa Srbijom i ugrožavanja dijaloga kojem posreduje EU – navodi se u reakciji njemačke vlade, koju prenosi RTS.

Njemačka vlada je, istovremeno, upozorila vlasti na Kosovu da “u ovom trenutku imaju druge prioritete”, te da bi energiju morali usmjeriti na pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i na jačanje vladavine prava.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh