fejm.ba

Politika

Nezavisni blok predložio mjere za spas malinarstva u Bosni i Hercegovini

FOTO: FEJM

Nezavisni blok poziva na sistemsku zaštitu malinarstva kao poljoprivredne grane u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da se oko 30.000 ljudi bavi uzgojem ove kulture i da od tog posla zavisi oko 100.000 članova njihovih porodica.

Također naglašava da je u protekloj godini bosanskohercegovački izvoz malina bio 80 miliona KM, a da su u aktuelnoj proizvodnoj sezoni, klimatske prilike uzrokovale ranije sazrijevanje ploda koji propada zbog nevolja proizvođača s otkupljivačima, većeg procenta vlage u voćki i drugih nedaća.

Predsjednik Senad Šepić predložio je uime Nezavisnog bloka na pres-konferenciji drugačiji način novčanih poticaja uzgajivačima za 2018. godinu.

– Poticaje ne treba više zasnivati na kilogramu ubrane maline, već na dunumu zasijane površine, i to po 600 KM svakom proizvođaču – po 200 KM iz federalnog, kantonalnih i općinskih budžeta – kazao je Šepić.

Uime Nezavisnog bloka, on je pozvao vlade dvaju entiteta u Bosni i Hercegovini, kantonalne  vlade, te predstavnike vlasti  općina i gradova na čijim su područjima zasadi da osiguraju poticaje od po 200 KM po zasijanom dunumu u 2018. godini.

– Tim zajedničkim, tripartitnim pristupom – entitet, kanton, općina (grad), bio bi omogućen opstanak ove poljopivredne grane i njen daljni razvoj – kazao je Šepić.

Također je pozvao entitetske vlade, kantonalne i Vladu Brčko Distrikta da, u skladu s nadležnostima, proglase stanje vanrednih vremenskih uslova/elementarnih nepogoda i tako finansijski pomognu malinarstvo kao poljoprivrednu granu.

Vijeće ministara BiH, entitetske i Vlada Brčko Distrikta pozvane su da realiziraju inicijativu poslanika Nezavisnog bloka za uspostavu sistema obaveznog principa zagarantovane cijene i sigurnog otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Šepić je najavio da će na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 5. jula Nezavisni blok ponovno uputiti ovaj prijedlog i da očekuje podršku drugih poslaničkih klubova.

Na koncu, Nezavisni blok poziva Vijeće ministara da hitno omogući uspostavu državnog laboratorija za kontrolu kvaliteta malina koje se izvoze u Evropsku uniju (EU), jer trenuno izvozne EU certifikate izdaju laboratorije iz susjednih država.

Osim predsjednika Šepića, na pres-konfereciji se obratila i članica Predsjedništva Nezavisnog bloka Dženana Hodžić, istaknuvši da je poljoprivredna proizvodnja vitalno važna za razvoj u svakoj zemlji, prema čemu treba adekvatno da se odnosi i Bosna i Hercegovina.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh