fejm.ba

Vijesti

Neće biti odgode početka nastave u Federaciji BiH

U Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu nova školska godina počet će 1. septembra, kako je i planirano, a u ostalim kantonima sedam dana kasnije, odlučeno je na sastanku Kriznog staba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnika federalnog i županijskih ministarstava obrazovanja održanom u petak u Konjicu.

Nadija Bandić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja FBiH kazala je da su svi sudionici sastanka bili složni da nema odgode početka nastave, s tim da je ostavljena mogućnost kantonalnim kriznim štabovima da revidiraju odluku o početku nastave na osnovu procjene epidemiološke situacije u pojedinim županijama.

Bandić je dodala kako djeca iz rizičnih skupina, kao i djeca koja žive u obiteljima s članovima rizičnih skupina, nisu dužna pohađati nastavu u školskim objektima, a obrazovne ustanove dužne su tim učenicima osigurati alternativne oblik nastave.

Član Štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez istaknuo je da su sudionici sastanka ustrajni da pronađu najbolji model za novu školsku godinu, model koji će biti najmanje rizičan i za djecu, i za roditelje, i za nastavnike.
Čerkez je dodao kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio epidemiološke kriterije koji će biti primjenjivani u svim obrazovnim ustanovama u kojima se bude održavala nastava, kako u osnovnim školama, tako i u srednjim školama te na fakultetima.


BH Telecom
Na vrh