fejm.ba

BiH

Nastava u školama u RS do sredine juna, učenici će biti ocijenjeni

Učenici u Republici Srpskoj bit će ocjenjivani na osnovu truda i angažmana tokom nastave na daljinu koja je počela za osnovce i srednjoškolce sredinom marta, zbog pojave koronavirusa – izjavila je danas ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić i potvrdila da će taj vid nastave trajati do sredine juna.

Nakon sjednice entitetske vlade, na kojoj je prihvaćen Prijedlog uputstva o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama prilikom izvođenja nastave na daljinu, istakla je da će đacima koji ne budu zadovoljni ocjenom, biti omogućeno polaganje razrednog ispita pred komisijom.

-S obzirom da su svi ocijenjeni u prvom polugodištu, a mnogi su dobili ocjenu i u drugom polugodištu, nema razloga da se ne utvrdi i krajnja ocjena – rekla je Trivić.

To znači, navela je, da će primarno biti vrednovan njihov angažman u komunikaciji i interaktivnosti putem kratkih pismenih testova, pisanja eseja ili audio i video prezentacija.

-Veoma je važno da nastavnici vode evidenciju o praćenju rada svakog učenika – dodala je ona i naglasila da je u ovoj situaciji primarno zdravlje učenika.

Za osnovce u tom bh. entitetu je on line nastava počela 16. marta, a srednjoškolce 23. marta.


BH Telecom
Na vrh