fejm.ba

Društvo

Nakit studentice iz Konjica od hobija prerastao u poslovnu priču

Piše:Dejla Bajrić

Berina Boloban iz Konjica  studentica je  treće godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,   Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost naroda BiH, a  svoje slobodno vrijeme provodi izrađujući unikatni nakit.

Ručna izrada nakita postaje sve zastupljeniji trend u Bosni i Hercegovini. Ovakav način kreativnog izražavanja je osim hobija  prerastao u posao mnogim djevojkama, koje su odlučile ambicioznije pristupiti ovom načinu zarade.

Put  izrade nakita ove dvadesetjednogodišnje studentice počinje u srednjoj školi. Izradom nakita se bavi skoro četiri godine. Kako je vrijeme prolazilo, ponuda se širila, pa se tako  među komadima koje ručno izrađuje  mogu pronaći ogrlice, naušnice, tespisi, trake za kosu, medalje, pehari, te čokoladice sa natpisima i privjesci za ključeve.

Početak je bio naporan, a neuspjeha je bilo mnogo.“ – ispričala je za Fejm.ba  Berina.

Međutim, cilj je da ih ne shvatamo kao neuspjeh, nego kao odgovor na naš trud, a zahvaljujući njemu težimo ka boljem radu.“ – dodaje  ova studentica književnosti i jezika.

Prema riječima ove dvadesetjednogodišnjakinje fakultet joj je uvijek na prvom mjestu, i unatoč tome što studijske obaveze iziskuju više vremena, zahvaljujući, kako kaže,  dobroj organizaciji hobi nije zapostavljen.

Ručnom izradom nakita  počela se baviti kao srednjoškolka, ali nije mogla ni zamisliti kako će taj njen hobi prerastati u nešto veće.

Ističe kako je podršku imala od početka, od porodice, pa do zadovoljnih kupaca.

Iako ručni rad zahtijeva mnogo utrošenog  truda i vremena, mnogi ne shvataju njegovu težinu i ono što prethodi izradi jednog komada nakita.

„Susrela sam se sa komentarima kako nakit poput mog mogu pronaći u trgovinama i po nižoj cijeni, međutim mašinski pravljen nakit nije isto što i ručna izrada u koju uložite novac, ljubav, trud i vrijeme. Cijene formiram prema uloženom materijalu i vremenu, a uvijek uzmem u obzir i pitanje, da li bih i sama taj komad nakita platila toliko novca.“ – pojasnila je.

Zahvaljujući svom hobiju, Berina ima mnogo anegdota i smiješnih situacija sa svojim kupcima.
„Dogovorila sam preuzimanje nakita sa dvije djevojke, i ubrzo se nađem sa jednom kojoj tada i predam nakit. Drugu djevojku sam čekala već dvadesetak  minuta i odlučim je nazvati, međutim ona se nije javljala, a nakon toga odbijala je  pozive. Pomislila sam da je u gužvi, pa ne može pričati, te joj pošaljem poruku da je čekam, nakon čega meni stiže odgovor  da je već preuzela narudžbu. Nakon nekoliko sekundi javljam se na poziv,  zove me druga djevojka da mi javi da je stigla i da se nađemo da preuzme narudžbu. Tek tada sam shvatila da sam uporno zvala pogrešnu djevojku.“– kroz smijeh priča ova krativna djevojka.

Berinine ručne radove je moguće naručiti putem Facebook i Instagram stranica „Unikantni nakit Konjic“, a ona nam otkriva kako se osjeća zadovoljno i ispunjeno kada zna da njene radove nose mnoge uspješne i poznate osobe.

Iako je počela izrađivati nakit kako bi iskoristila svoje slobodno vrijeme, zadovoljna je jer ima i materijalnu korist od ove zanimacije.

„Smatram da je jako bitno za mlade ljude da postave cilj prema kojem žele ići. Važno je postaviti prioritete i čvrsto ih se držati.  Ne treba zavaravati sebe  kako nam nedostaje  vremena, jer ga sami krojimo i organizujemo.“ – poručila je za kraj razgovora naša sagovornica.


BH Telecom
Na vrh