fejm.ba

Društvo

Najuspješnije žene iz cijelog svijeta pristižu u Tuzlu

Sve je spremno za drugi Festival savramene žene koji je jedinstven događaj u BiH i zemljama regije, a koji će okupiti uspješne poduzetnice, društvene radnice, političarke, znanstvenice i umjetnice iz cijelog svijeta. Više od stotinu zvanica iz 17 zemalja svijeta u četiri dana, koliko traje festival, prenijet će svoja iskustva o tome kako su, u svijetu koji nije baš uvijek naklonjen ženama, postale najznačajniji lideri.

Njihove priče trebaju posebno inspirisati mlade generacije u BiH, jer kada ljudi čuju priču jedne Bisile Bokoko koja je uvela ZARA-u na američko tržište, možda shvatimo da sa svim životnim faktorima koji su nju tada okruživali, možemo uspjeti i mi u svojim snovima ili ciljevima – kaže Azra Delmanović iz organizacijskog odbora Festivala savremene žene.

U okviru Festivala savremene žene ovih dana u Tuzli se provodi akcija „Izbori se za ravnopravnost“.

Delmanović ističe da se ideja za ovu kampanju pokušava realizirati još od prošle godine kada se uvidjelo koliku podršku svaka žena u BiH treba.

Cilj kampanje je prikupiti stotinu hiljada potpisa u cijeloj BiH za podršku za ravnopravnost spolova. U suštini, stotinu hiljada potpisa će biti snaga kojom ćemo skrenuti pažnju donosiocima odluka, koji moraju shvatiti kolika je važnost ravnopravnosti ako mislimo graditi zdravo društvo u BiH – istaknula je Delimanović.

Zanimljivo je, kažu organizatori kampanje, da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, koji je sada aktuelan u BiH, potpuno omogućava jednakost žena.

To jako lijepo zvuči ili izgleda na papiru. Nažalost, u praksi nije tako. Zato mi želimo kampanjom i svim inspirativnim pričama žena iz cijeloga svijeta da pokažemo da žene zaslužuju jednake mogućnosti kao i muškarci u BiH – navodi Delimanović.

Ovogodišnji Festival savremene žene bit će održan od 11. do 14. aprila.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh