fejm.ba

Društvo

Nagrada “Gordana Jelić” za volontera godine pripala Ljerki Bralo i Josipi Galić

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Zaklada fra Mladen Hrkać proglasila je dobitnike nagrade “Gordana Jelić”, koju ta zaklada dodjeljuje volonterkama koje su poput profesorice Jelić ostavile neizbrisiv trag ljubavi prema bližnjemu u zajednici u kojoj žive i djeluju, i šire.

Volonterka godine u 2019. godini u Bosni i Hercegovini je Ljerka Bralo iz Viteza, dok je volonterka godine u Republici Hrvatskoj Josipa Galić iz Zagreba, priopćeno je iz Zaklade fra Mladen Hrkać.

Ljerka Bralo, dugogodišnja članica, volonterka i neumorna pokretačica brojnih akcija Udruge građana Svjetlo iz Viteza, jedna je od onih osoba čiji životni put, obilježen teškim i bliskim gubicima, svakoga ostavi bez riječi. Ali u svemu tome ona izaziva iznimno poštovanje i divljenje, jer svoj dan počinje i završava sa mišlju kako mogu pomoći i olakšati svom bližnjemu ukazujući mu da je život itekako vrijedan borbe.

U sklopu rada Udruge organizirala je brojne akcije s ciljem unapređenja kvalitete života svojih sugrađana na rubu materijalne egzistencije te im na taj način nastoji vratiti vjeru u bolje sutra. Kolege i članovi je opisuju kao skromnu i samozatajnu ali uvijek prvu kad je potrebno ideju provesti u djelo.

Samo tijekom ove godine provela je stotine i stotine sati obilazeći obitelji slabog imovinskog stanja, obitelji oboljelih od zloćudnih bolesti, starijih i nemoćnih kako bi im zajedno sa drugim članovima osigurala i omogućila dostojanstven život.

Po prvi put ove godine Zaklada fra Mladen Hrkać dodijelila je i nagradu “Gordana Jelić” u kategoriji najbolji volonter/volonterka u 2019. godini na području Republike Hrvatske, a kao prva dobitnica ostat će zapisana Josipa Galić, odgajateljica u učeničkom domu Marija Jambrišak u Zagrebu.

Osoba iz čijeg osmijeha i vedrog duha snagu crpe oboljele osobe, beskućnici, nezbrinuta djeca, napuštena djeca, osobe u potrebi, od Zagreba do Afrike.

Iza nje su na desetke humanitarnih akcija u kojima su sudjelovale stotine ljudi, a posebno ističemo akciju prikupljanja sredstava i proizvoda za nezbrinutu djecu u kući sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu i u Domu sv. Terezije u Zagrebu koju trenutno organizira 8. po redu, akciju prikupljanja sredstava za beskućnike u Zagrebu u suradnji s više pučkih kuhinja te akciju prikupljanja sredstava i proizvoda za nezbrinutu djecu u Beninu i Keniji.

U Africi je bila pet puta, a za ozdravljenje svoje rodice dala je zavjet prijeći put sv. Jakova od 900 km.

Aktivno sudjeluje u župi sv. Anđela u Savskom Gaju u Zagrebu gdje pomaže u organizaciji brojnih akcija te je uvijek na raspolaganju za pomoć učenicima srednjih škola oko učenja. Nemoguće je zamisliti događaj ili aktivnost humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ bez nje, bilo da je riječ o molitvenim druženjima s korisnicima, blagdanskim akcijama dijeljenja darova, obilasku korisnika u bolnici, organizaciji humanitarnih večera i koncerata ili pak animiranju potencijalnih volontera ili donatora. Kroz sve svoje volonterske aktivnosti te svakodnevni rad u učeničkom domu kontinuirano ulaže velike napore kako bi ukazala na ljepotu darivanja sebe za druge.

Odluku o dobitnicima ovog vrijednog priznanja je donijelo povjerenstvo od pet članova: fra Vendelin Karačić – voditelj Franjevačke galerije u Širokom Brijegu i predstavnik Hercegovačke franjevačke provincije, Radmila Gašpar – dugogodišnja ravnateljica Centra za socijalnu skrb Široki Brijeg, Tanja Babić – prošlogodišnja dobitnica nagrade Gordana Jelić za najboljeg volontera u BiH, Magdalena Mišković – tajnica Matice hrvatske u Orašju te Ivan Soldo – upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać.

Svečanost dodjela nagrada “Gordana Jelić” održat će se 15. prosinca, na dan obilježavanja godišnjice smrti profesorice Gordane Jelić, u sjedištu Zaklade fra Mladen Hrkać u Širokom Brijegu (Fra Didaka Buntića 56) s početkom u 17 sati.

Odlukom članova Zakladne uprave Zaklade fra Mladen Hrkać i Predsjedništva humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać” posthumno će se dodijeliti volontersko priznanje “Gordana Jelić” i Antoniu Zeljki koji je tragično preminuo u srpnju ove godine u Širokom Brijegu.


BH Telecom
Na vrh