fejm.ba

Vijesti

Na UKC Tuzla uspješno izvedena embolizacija tumora

FOTO:ILUSTRACIJA

Multidisciplinarnim pristupom Klinike za bolesti uha, grla i nosa, Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, a uz podršku Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla četrdesetdvogodišnjem pacijentu je emboliziran, a potom i odstranjen tumor nosa, paranazalnih sinusa i baze lobanje, saopšteno je iz UKC Tuzla.

Postoperativni tok pacijenta protiče uredno i pacijent je stabilnog zdravstvenog stanja.

Načelnik  Klinike za bolesti uha, grla i nosa  Almir Salkić , kazao je da je riječ o  visokosofisticiranoj dijagnostičko terapijskoj proceduri koja zahtjeva multidisciplinaran pristup  pacijentu.

– Naš primarni cilj je da Klinika za bolesti uha, grla i nosa bude lider iz domena otorinolaringologije u Bosni i Hercegovini, a to možemo postići samo stalnim uvođenjem novih procedura. Kao glavna prednost ovakvog pristupa navodi se kraći boravak pacijenata u bolnici, brži oporavak, ali i smanjeni bolnički troškovi – pojašnjava Salkić.

Kako je istakao voditelj operativnog tima Klinike za bolesti uha, grla i nosa  Emir Šehanović, embolizacija je postala važna terapijska procedura kao dopuna hirurškog liječenja tumora.

Operativni tim Klinike za bolesti uha, grla i nosa koji je izveo operativni zahvat činili su: šef Odjeljenja za ororinolaringologiju, Emir Šehanović,dr. Hasan Altumbabić, dr. Alen Harčinović, instrumentarka Sanela Sakić, anesteziolog Lejla Dedić Simendić i anestetičarka Halima Hadžibeganović, dok su u timu Klinike za neurohirurgiju, uz voditelja tima, doc. dr. Mirzu Moranjkića bili dr.  Božo Jurić, dr. Amir Sejdinović i radiološki tehničari Damir Alić, Senad Šadić i Zvjezdana Morankić, saopšteno je.

 


BH Telecom
Na vrh