fejm.ba

Svijet

Na sjeveru Italije blago stabiliziranje broja zaraženih, zaustavljen trend rasta

FOTO:FEJM

Doktori i medicinske sestre u nakrcanim bolnicama na sjeveru Italije pozdravili su blago stabiliziranje broja zaraženih koronavirusom, ali strahuju da se virus još tiho širi na jugu, drugu sedmicu najekstremnijih mjera jedne zapadne vlade na ograničavanju društvenog života u zemlji.

Virolozi upozoravaju da bi stvarni broj italijanskih pozitivnih slučajeva mogao biti veći i  do pet puta od zvanične brojke od 80.539. To znači da će stopa zaraze još rasti, čak i pored činjenice što je Italijanima naređeno da ostanu u kućama, prenosi AP.

Italija, epicentar evropske pandemije, ima najviši broj smrtnih slučajeva u svijetu, sumorni rekord od 8.165 preminulih. Italija je u petak na putu da nadmaši Kinu po broju zaraženih i da zabilježi najviše slučajeva u svijetu iza SAD.

Zvaničnici su također izrazili umjereni optimizam da se eksponencijalno širenje virusa počinje usporavati na teško pogođenom sjeveru zemlje, zahvaljujući naređenjima o dvosedmičnom boravku u kući. Nekoliko dana u ovoj sedmici, broj zaraženih i umrlih pokazao je znake usporavanja.

– Te brojke su još visoke, ali posljednjih nekoliko dana pokazuju da je zaustavljen trend rasta, hvala Bogu – izjavio je dr. Luca Lorini, načelnik odjela intenzivne njege u bolnici Papa Ivan XXIII u Bergamu, jednoj od najteže pogođenih italijanskih bolnica.

Petstotinjak članova medicinskog osoblja u bolnici je zaraženo.

Širom zemlje, najmanje 33-oje liječnika je preminulo, a 6.414 članova medicinskog osoblja je testirano pozitivno.

– I prije smo znali da idemo u bitku, i mi smo to prihvatili – izjavio je Lorini za AP.

U drugim dijelovima Bergama, planinska inženjerijska jedinica italijanske vojske gradi poljsku bolnicu u kojo će biti angažirani neki od 150 članova ruskog medicinskog osoblja, koje je poslano kao odgovor na urgentni apel Italije za osobljem, medicinskom opremom i zaštitnim maskama.


BH Telecom
Na vrh