fejm.ba

Ekonomija

Na Kolegiju gradonačelnika Tuzle utvrđen Prijedlog Budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu

Na sjednici Kolegija gradonačelnika usvojen je  Prijedlog Budžeta za 2020. i rebalans Budžeta za 2019. godinu.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović pojaniso je da je osnovni razlog za rebalans taj  što su od JKP Vodovod i kanalizacija naplaćena  sredstva od angažovanog kapaciteta u većem iznosu nego što je  planirano, naime, planirano je 500.000 KM, a Vodovod  je uplatio 700.000 KM.

-Ova sredstva će, uglavnom, biti utrošena na vodovodnu infrastrukturu, prije svega za obnovu membrana na postrojenju za pitku vodu na Ceriku, te za druge projekte., kazao je Imamović.

Prijedlog Budžeta za 2020. godinu je ambiciozan, ocijenio je Imamović, dodajući da je planiran  iznos od oko 75 miliona, a u tom iznosu su i planirana kreditna sredstva u iznosu od sedam miliona KM.

Ono što je važno reći za protekle godine, je to da smo ojačali sva komunalna preduzeća, stvorili smo neka  nova javna preduzeća, ali nismo napravili jedan veoma važan komunalni projekat. Nikada to u Tuzli nije urađeno, da se napravi na visokim evropskmi standardima Gradsko groblje. Bilo je pokušaja šezdesetih, sedamdesetih godina,  ali nikada nijedna generacija to nije uradila i to je obaveza ove administracije i mog tima, da napravimo Gradsko groblje po najvišim standardima-kazao je Imamović.

Osim izgradnje groblja, planirana je i izgradnja, rekonstrukcija  petnaest važnih putnih pravaca, velikih saobraćajnica, semaforizacija raskrsnice kod Livnice, transverzala od Rudarskog instituta prema Hotelu Rudar, a između BKC-a i BCC-a, pa velika saobraćajnica od Tušanjske džamije prema Studentskom domu, između Stadiona i Slatine.

Radit će se cesta u Dragodolu, od parka prema džamiji, sanacija ulice Kojšino od Skvera do raskrsnice sa ulicom Hamdije Pozderca,  sanacija ulice Mirze Delibašića, Pašage Mandžića, Meše Selimovića, dijela ulice Albina i Franje Herljevića, itd.

Nastavit će se i sa planom energetske efikasnosti, a to je i davanje poticaja za toplotne pumpe radi čistog zraka, poticaj za utopljavanje objekata, a najavljeno je I utopljavanje  Doma mladih, Doma u Gornjoj Tuzli, Doma penzionera.

. Planirana su i ulaganja u parkove, park na Sjenjaku prema Japanskoj školi i to će biti jedan udoban park za istočni dio grada, radimo dosta i na kompleksu Slane banje jer je to najvažnije okupljalište građana, dodao je.

Na pomolu je i veliki broj investicija i iskoristit ću priliku da kažem da smo trenutno grad koji ima najviše poslovnih subjekata u BiH. Uvijek je to bila Općina Centar Sarajevo, a sada je to Grad Tuzla i ima 9460 poslovnih subjekata. Sredinom ovog mjeseca se zatvara i konkurs za dodjelu lokacija za izgradnju čak deset fabrika u poslovnoj zoni Kreka Sjever. Za sada sve ide dobro za ogromnu investiciju Crystalico, naveo je Imamović.

 

 


BH Telecom
Na vrh