fejm.ba

Društvo

UNTZ: Okrugli sto na temu “UNESCO-ove konvencije i bosanska iskustva na istraživanju nematerijalne baštine”

U organizaciji Filozofskog fakulteta u Tuzli i Instituta za usmenu tradiciju, održat će se okrugli sto na temu: UNESCO-ove konvencije i bosanska iskustva na istraživanju nematerijalne baštine. Danas, 6. 12. 2019. g. na Filozofski fakultetu u Tuzli, Amfitetar 2, u 10.30 h. Učešće na okruglom stolu uzet će:

Prof.dr. Enes Kujundžić

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1970. g., a magistrirao 1972. g. na univerzitetu u Čikagu. Doktorski rad odbaranio je 1989. g. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao redovni profesor usmene književnosti na Univerzitetu u Zenici. Naučnoistraživački interes prof.dr. Enesa Kujundžića obuhvata teme iz oblasti nematerijalne kulturne baštine i bibliotekarstva. Autor je mnogobrojnih stručnih i naučnih studija i knjiga iz ove oblasti nauke o književnosti.

Prof.dr. Refik Bulić

Prof.dr. Refik Bulić doktor je lingvističkih nauka i redovni profesor za užu naučnu oblast lingvistika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Završio je studij srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Pedagoškoj akademiji u Tuzli i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je i doktorirao iz oblasti dijalektologije. Član je  Centra za leksikologiju i leksikografiju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, član Upravnog odbora Instituta za bosanski jezik i književnost u Tuzli te član Redakcije časopisa Bosanski jezik i njegov urednik. Autor je mnogobrojnih naučnih radova i knjiga iz oblasti lingvistike.

Prof.dr. Mirsad Kunić

Prof.dr. Mirsad Kunić diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Odsjeku za južnoslovenske književnosti 1984. godine. Magistrirao je i doktorirao iz oblasti usmene književnosti. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Autor je velikog broja naučnih i stručnih radova i knjiga iz oblasti usmene književnosti. Kao dobitnik Flubright stipendije boravio je 2006/07. na Harvard University, MA, USA, istražujući Parryjevu zbirku usmene književnosti.

Mr.sc. Rusmir Djedović

Mr. sc. Rusmir Djedović diplomirao je na Prirodnomatematičkom fakultetu u Beogradu 1986. g., a magistrirao na Prirodnomatematičkom fakultetu u Sarajevu. Stručni je saradnik za prirodno i etnološko naslijeđe u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tk. Autor je mnogobrojnih naučnih radova i knjiga iz oblasti etnologije i geografije.

Prof. Benjamin Bajraktarević

Benjamin Bajraktarević, profesor orijentalistike, učestvovao je u brojnim istraživačkim projektima Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijđa Tuzlanskog kantona. Bio je direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijđa Tuzlanskog kantona, dugi niz godina, i pokrenuo veliki broj projekata vezanih za zaštitu nematerijalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Mr.sc. Amel Suljić

Mr.sc. Amel Suljić je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli, odsjek Bosanski jezik i književnost. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Tuzli na temu Bosanska usmena i savremena ženska književnost – razlike identiteta, 2018. g. Pisao je stručne i naučne radove iz oblasti književnosti te učestvovao u nekoliko projekata istraživanja nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, u obliku terenskog istraživanja ili pisanja stručnih i naučnih radova iz ove oblasti.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh