fejm.ba

Društvo

Muftija Fazlović: U danima najveće radosti ne zaboraviti one koji su u nevolji

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović uputio je čestitku svim muslimanima u povodu Ramazanskog bajrama, pozvavši ih da bajramsku radost podijele s komšijama i prijateljima te da u danima najveće radosti za sve muslimane ne zaborave one koji su u nevolji i poteškoćama.

Navodeći da je ramazan mjesec vjere i pokornosti Allahu dž.š, muftija Fazlović u svojoj bajramskoj poruci navodi da su za sve muslimane ovo posebni dani.

-Naša radost je u njima velika: ispunili smo još jedan obred i dočekujemo veliki blagdan. Ispratili smo mjesec koji je obilovao duhovnim uspinjućima, i nas kao pojedinaca, i naše zajednice. Jer, ramazan je mjesec bogobojaznosti i plemenitosti. Ove dvije njegove karakteristike su temeljne odrednice našeg posta i drugih vidova ramazanske pobožnosti – istakao je muftija Fazlović.

Bogobojaznost nas, kako podvlači, usavršava u našem duhu i okreće nas Allahovom licu. To je put s jasnim granicama i putokazima. On štiti od grijeha i upravo je, naglašava muftija Fazlović, post taj jaki štit.

Muftija tuzlanski poručuje također kako post oplemenjuje čovjeka i duh čin mekšim i blaženim te da se upravo u ramazanu najviše istaknu ljudska mudrost i duhovna zrelost te se na tim premisama može dosezati naslućena unutrašnja dalekovidost.

-Stoga je važno da i mi otvorimo kapije naših duša i primimo jedinstvene ramazanske blagodati. U tome je mogućnost da se utkamo u harmoniju pokornosti Bogu Jedinom i dobrotu koja je bitak stvorenog svijeta – poručio je muftija Fazlović.

On je na kraju svoje bajramske poruke pozvao vjernike da drugog dana Bajrama obiđu mezarja svojih najmilijih i šehitluke.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh