fejm.ba

BiH

Mostar i Konjic pod kontrolom, alarmantna situacija u Čitluku (VIDEO)

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i član Kriznog staba  HNK  dr. Nermin Avdić izjavio je kako su žarišta Covida-19 u Mostaru i Konjicu proteklih dana donekle stavljena pod kontrolu, ali zabrinjava situacija u Čitluku gdje su proteklog vikenda potvrđeni prvi slučajevi infekcije.

– Dogodio nam se skok broja oboljelih u Čitluku i posljednja smo dva dana fokusirani na to žarište. U Čitluku je situacija alarmantna jer u samostanu imamo 23 časne sestre od kojih većina pokazuje simptome, a neke su i hospitalizirane – kazao je dr. Avdić.

Samostan je u karanteni, kao i “Majčino selo” u koji su dolazile sestre iz samostana, a dr. Avdić upozorava kako je prije nego je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Čitluku ostvaren veliki broj kontakata. Stoga je još jednom pozvao sve one koji sumnjaju da su bili u doticaju s osoba iz tih dviju ustanova da se hitno stave u samoizolaciju.

Inače, u protekla 24 sata na području HNK-a potvrđeno je devet novih slučajeva Covida-19, pet u Čitluku (u svih pet slučajeva radi se o časnim sestrama iz samostana), dva u Mostaru i po jedan u Konjicu i Jablanici.

Dr. Avdić je istaknuo kako pojava koronavirusa u Jablanici ne zabrinjava, jer je zaražena osoba bila u samoizolaciji.

Na području HNK-a do sada je zabilježeno ukupno 63 slučaja Covida-19 od kojih su dva završila smrtnim ishodom, a četiri pacijenta trenutno su na respiratoru u “Covid bolnici” u Mostaru.

Upitan o mogućnost postupnog popuštanja restrikcija u HNK-u, dr. Avdić je odgovorio kako je prerano razmišljati o tome.

– Građani se u velikoj mjeri pridržavaju propisanih mjera i upravo zato uspijevamo zadržati ovaj relativno mali broj zaraženih. Teško je prognozirati koliko će ovo još trajati. Po mojoj nekoj slobodnoj procjeni, kada dođu ljepši dani i temperature preko 30 stupnjeva očekujem stagnaciju broja oboljelih, ali ovaj mjesec definitivno ćemo morati striktno se pridržavati mjera, pa čak ih i pojačati kako bismo zadržali mali broj oboljelih – poručio je dr. Avdić.

Načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNK-a Branko Drinovac potvrdio je da se građani u HNK-u u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera te je iznio podatak da je u protekla 24 sata policija zabilježila samo dva slučaja nepridržavanja odredbi samoizolacije.

On je demantirao napise nekih medija o nedovoljnoj zaštićenosti policijskih djelatnika u HNK-u, istaknuvši kako su svi policajci na dužnosti opremljeni zaštitnim rukavicama i maskama te da se službena policijska vozila i prostorije redovito dezinficiraju.


BH Telecom
Na vrh