fejm.ba

Kultura

Mjuzikl Kosa pobjednik ovogodišnjeg 17. TKT Fest-a u Tuzli

Riječima i porukom povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta u cijelom svijetu, kubanskog redatelja i dramatičara Carlosa Celdrana, započeo je međunarodni pozorišni festival 17. TKT Fest – Dani akademskog teatra 2019.

Na taj način Teatar kabare Tuzla je započeo proslavu svog sedamnaestog rođendana.

Festival se odvijao pod motom Kreativno utočište mladih i trajao je u periodu od 27.03- 02.04.2019. te publici u Tuzli ponudio osam predstava u sedam dana trajanja. Nakon svake odigrane predstave gledaoci su imali priliku dati ocjene od 1-5 i na taj način su odabrali najbolju predstavu na festivalu.

Prema glasovima publike, prvo mjesto je osvojio mjuzikl ”Kosa”, autora Ragnij i Rado, u režiji Dušanke Belada u produkciji u.g.akustiKum.

Drugo mjesto je pripalo predstavi ”Staklena menažerija”, autora Tennessee Williams-a, u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskog kazališta ”Jozo Ivakić” Vinkovci, dok je treće mjesto zauzela predstava ”Međuigra 0-24” Zijaha Sokolovića.

RB PREDSTAVA AUTOR REDITELJ PRODUKCIJA/KOPRODUKCIJA BROJ GLASOVA OCJENA
1 Kosa Dž. Ragnij i Dž. Rado Dušanka Belada U. G. akustiKum 93 4,87
2 Staklena menažerija Tennessee Williams Dražen Ferenčina Gradsko kazalište “Jozo Ivakić”, Vinkovci, Hrvatksa 57 4,85
3 Međuigra 0-24 Zijah A. Sokolović Zijah A. Sokolović Zijah A. Sokolović 80 4,82

Broj glasova i ocjena publike

 

Osvrt na cjelokupni 17. TKT Fest dao je pozorišni kritičar Mladen Bićanić:

17. TKT Fest protekao je kao i svi dosadašnji u znaku mladosti. Najbolja predstava je ona koju su izveli mladi glumci, to je Kosa. Međutim, isto tako TKT Fest je dao posebnu važnost i klasičnim tekstovima poput Odiseje, dao je poseban pogled na baštinu, na jednog Tennessee Williams-a, osvrnuo se i na domaće suvremeno dramsko stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, na novi tekst Daria Bevande Pink moon, tako da su to nekako predstave koje su zaokružile ovaj Fest. Naravno tu je i obilježavanje 50-godišnjice umjetničkog rada Zijaha Sokolovića koji je uvijek dobrodošao na TKT Fest i čije predstave su uvijek rasprodane do posljednjeg mjesta. U svakom slučaju to je festival koji evo već sedamnaestu godinu, pred punoljetstvo, zaokružuje nekako svoj put, svoje traganje kazališnom avanturom i sigurno je kao takav, kao jedan od važnih činilaca u festivalima kazališta Bosne i Hercegovine, dokazao svoje mjesto i vrijednosti.”

Za vrijeme trajanja festivala predstavljena je pozorišno dokumentarna izložba Teatarska stranica Srđana Vukadinovića, a svakodnevno je snimana i televizijska hronika, u profesionalnoj video realizaciji i produkciji koju je pripremao Zoran Pavljašević sa saradnicima Barbara Pavljašević, Damir Mahmutović, Srđan Vukadinović, Semir Gosić, sastavljenu iz tri dijela: Vox populi, Gosti i Kritika, u trajanju od 3-5 minuta.

Pozorišni kritičar tokom festivala: Mladen Bićanić. Idejno rješenje plakata i afiše je osmislio Damir Pirić. U organizacijsko-produkcijskoj realizaciji festivala sudjelovali su studenti II godine odsjeka produkcija ADU Univerziteta u Tuzli Amna Jahić i Semir Gosić. Ton i svjetlo: Nermin Brković. Volonteri: učenici trećih razreda Opće gimnazije KŠC-a ‘‘Sv. Franjo‘‘ Tuzla. PR Teatra kabare Tuzla Ivana Milosavljević. Selektor predstava i umjetnički voditelj Teatra kabare Tuzla Vlado Kerošević.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla i Solana Tuzla.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh