fejm.ba

Društvo

Međunarodna naučna konferencija “Svi smo isti: drugi i drugačiji” 3. decembra

Udruženje za američke studije u Bosni i Hercegovini i Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. decembra u Sarajevu organiziraju međunarodnu naučnu konferenciju “Svi smo isti: drugi i drugačiji”.

Ujedinjeni narodi (UN) su 3. decembar proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. marta 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je unapređenje kvaliteta života te populacije kroz podsticanje saradnje svih relevantnih subjekata, otklanjanje socijalne isključenosti i senzibiliziranje javnosti na prisutnost, probleme i kapacitete osoba s invaliditetom u zajednici.

Širom svijeta obilježava se taj dan na različite načine. Ove godine Udruženje i Ured su se odlučili da to učine organizacijom međunarodnog naučnog skupa kako bi se i na taj način pozvalo na osiguranje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve, ukazalo na prisutnu diskriminaciju te učilo iz primjera dobre prakse i uređenog sistema i drugih zemalja.

Izlagači na tom skupu, domaći i strani učesnici iz akademskih, stručnih, nevladinih i umjetničkih sredina, predstavit će iskustva u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom kroz plenarna i tematska izlaganja o temama kao što su unapređenje kvaliteta odgoja i obrazovanja osoba s invaliditetom, pravni i socijalni aspekt života osoba s invaliditetom, mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, komunikacija u medijima o osobama s invaliditetom, pristupačnost kulture i umjetnosti osobama s invaliditetom, uloga sporta u životu osoba s invaliditetom i primjeri dobre prakse u unapređenju ostvarivanja prava osoba s invaliditetom.

Skup se održava uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.


Custom Text
Upiši svoj komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh