fejm.ba

Društvo

Međunarodna naučna konferencija “Svi smo isti: drugi i drugačiji” 3. decembra

Udruženje za američke studije u Bosni i Hercegovini i Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. decembra u Sarajevu organiziraju međunarodnu naučnu konferenciju “Svi smo isti: drugi i drugačiji”.

Ujedinjeni narodi (UN) su 3. decembar proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. marta 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je unapređenje kvaliteta života te populacije kroz podsticanje saradnje svih relevantnih subjekata, otklanjanje socijalne isključenosti i senzibiliziranje javnosti na prisutnost, probleme i kapacitete osoba s invaliditetom u zajednici.

Širom svijeta obilježava se taj dan na različite načine. Ove godine Udruženje i Ured su se odlučili da to učine organizacijom međunarodnog naučnog skupa kako bi se i na taj način pozvalo na osiguranje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve, ukazalo na prisutnu diskriminaciju te učilo iz primjera dobre prakse i uređenog sistema i drugih zemalja.

Izlagači na tom skupu, domaći i strani učesnici iz akademskih, stručnih, nevladinih i umjetničkih sredina, predstavit će iskustva u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom kroz plenarna i tematska izlaganja o temama kao što su unapređenje kvaliteta odgoja i obrazovanja osoba s invaliditetom, pravni i socijalni aspekt života osoba s invaliditetom, mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, komunikacija u medijima o osobama s invaliditetom, pristupačnost kulture i umjetnosti osobama s invaliditetom, uloga sporta u životu osoba s invaliditetom i primjeri dobre prakse u unapređenju ostvarivanja prava osoba s invaliditetom.

Skup se održava uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.


BH Telecom
Na vrh