fejm.ba

BiH

Mandić: U Federaciji BiH 55 pacijenata oporavljenih od koronavirusa (VIDEO)

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je danas u Sarajevu, u obraćanju javnosti, kazao da je u proteka 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano ukupno 447 uzoraka od kojih je 24 bilo pozitivno na Covid-19.

Po njegovim riječima, u Federaciji BiH do sada je ukupno testiranih 6.621 uzorak, a na Covid-19 je ukupno potvrđenih 612 osoba. Od toga je 330 žena i 282 muškarca.

Ministar Mandić kaže da je trenutno u Federaciji BiH hospitalizirano 70 pacijenata pozitivnih na virus Covid-19.

– Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH imamo 55 pacijenata oporavljenih od ove bolesti, a u narednim danima očekujemo da će se broj oporavljenih povećavati – naveo je Mandić.

Po njegovim riječima, od 24 potvrđena smrtna ishoda u FBiH, 13 je muškaraca i 11 žena. Što se tiče starosne strukture, 16 preminulih pacijenata, odnosno njih 66,67 posto bilo je u dobi preko 65 godina.

Ministar Mandić osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju, istaknuvši da sa trenutnom situacijom “možemo biti zadovoljni, nije došlo do naglog porasta oboljelih”.

– Trudimo se svim dosadašnjim mjerama da usporimo širenje bolesti i da zdravstveni sustav ne srušimo i toliko ga ne opteretimo da ne može dalje funkcionirati – kazao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.


BH Telecom
Na vrh