fejm.ba

Društvo

Majka u Srebreniku osnovala Fondaciju po imenu kćerke Jasmine, koja je izgubila bitku s karcinomom

Piše: Dejla Bajrić

Srebrenik je dobio  prvu humanitarna fondacija za djecu oboljelu od leukemije i raka, koja nosi ime „Jasmina“. Osnivač fondacije je Indira Ćosić-Smajlović, čija je kćerka Jasmina, prije desetak godina nakon višemjesečne borbe sa karcinomom izgubila bitku za život. Indira je  sugrađanima poznata kao heroina, zbog njene  snažne volje da pomogne drugima, te da svojim djelima i riječima pruži doprinos oboljelima na njihovom putu za sretnija jutra i ozdravljenje. Ona je prethodnih godina pomogla u mnogim humanitarnim, a bila je i pokretač nekoliko volonterskih akcija na području ovog grada.

Prije nekoliko mjeseci, Indira je napisala knjigu „Zašto ne volim juli moja Čupavice “. U knjizi su opisani istiniti događaji života autorice, od perioda kada je tokom rata u Bosni i Hercegovini bila izbjeglica, do drugog dijela u kojem opisuje teške dane svoga života, kada je saznala da njena kćerka Jasmina boluje od karcinoma, nakon čega gubi bitku za život.

„Za osnivanje Fondacije bio je potreban osnivački kapital koji ja nisam mogla izdvojiti od svoje minimalne plate. Na dan 25. juli 2017.godine,  moj status je bio drugačiji od onih koje sam do tada pisala na društvenoj mreži, jer sam tada pročitala dnevnik koji je pisala moja kćerka. Taj status, tog dana, probudio je znatiželju mojih prijatelja jer me poznaju dugi niz godina, a ne znaju moju prošlost. Oni su željeli da pišem o sebi, o svom životu, prošlosti i mojoj Jasmini. Na prijedlog jedne veoma mlade žene, prihvatila sam da statusi dobiju i svoje korice. Uz pomoć mojih prijatelja, prvi tiraž je odštampan i krenula je promocija knjige“, ispričala je Indira u razgovoru za Fejm.ba

Na promociji knjige Indira je željela da poruči, da novac od  prodaje knjiga nju ne može učiniti bogatom, pa zbog toga, ona ga želi pokloniti i osnovati Fondaciju na području  općinie Srebrenik, koja bi pomagala djeci oboljeloj od karcinoma i leukemije.

„S obzirom na to,  da sam ja majka koja je prije nekoliko godina izgubila jedinu kćerku, koja je bolovala od karcinoma kostiju, svoje slobodno vrijeme sam odvojila za ljude, kojima je potrebna pomoć“- kaže Indira.

Dodala je da Srebrenik i Srebreničani to zaslužuju.

Ističe da nije važno to što je osnivač, želi biti jedan od aktivista, koji će doprinijeti razvoju Fondacije.

“Ja bih željela da nikome nije potreban novac, da svako dijete bude živo i zdravo, ali nažalost to nije moguće. Potrebna nam je pomoć svih, i privrednih i političkih subjekata, ali i naroda, kako bi račun Fondacije bio spreman da djeluje, kada je djeci potrebna pomoć.“- poručuje ova srebrenička heroina.

Predsjednica Fondacije je Senada Ibrić, a ostali članovi upravnog odbora, koji također rade volonterski su Ramiz Salibašić, Sabin Jusufović, Ilija Marković i Mirsad Softić.

Pored upravnog odbora  u rad Fondacije  uključeno je i sedam volontera, a poziv za volontiranje je uvijek otvoren za sve koji žele da svojim radom bez novčane naknade pomognu djeci kojoj je to potrebno.

„Sve što budem radila biti će od srca. Jedino što ja od Fondacije imam je ime moje kćerke Jasmine, a smatram da je to ime zbližilo moje sugrađane, jer smo u to vrijeme svi bili Jasmina. Za ovo je potrebno imati srce i dobru volju. Također, želim da naglasim naš moto kojim se na ovom putu vodimo, a to je da svako dijete zaslužuje da živi.“ – poručila je Indira.

 

 


Custom Text
AS Tad
Na vrh