fejm.ba

Društvo

Terapeutkinja Anisa Kadrić masažom postiže sjajne rezultate u skidanju masnih naslaga

FOTO:FEJM

Piše: Dejla Bajrić

Maderoterapija je vrsta anticelulitne masaže porijeklom iz Kolumbije, koja se izvodi prirodnim materijalima sačinjenim od drveta. Masaža je namijenjena osobama koje imaju problem sa viškom vode, toksinima u potkožnom tkivu i disproporcionalnim masnim naslagama. Tretman češće rade žene, jer one za razliku od muškaraca, imaju rjeđa vlakna, koja učvršćuju kožu za mišiće. Cilj maderoterapije je oblikovanje figure, smanjenje broja masnih ćelija, učvršćivanje i zatezanje kože.

Anisa Kadrić

Anisa Kadrić, tridesetdvogodišnjakinja iz Žepča sa adresom u Tuzli vrši tretmane maderoterapije duže od godinu dana. Anisa se pored znanja stečenog nakon fakultetske diplome odlučila posvetiti neformalnom obrazovanju, što je rezultiralo još jednim uspjehom. Ideju o pohađanju edukacije za maderoterapiju je dobila nakon završenog kursa hidžame.

„Prvi rezultati tretmana se najčešće primijete nakon tri masaže, ali to je individualno i zavisi od toga koliko se klijent pridržava savjeta, koje dobije od stručne osobe koja izvodi masažu.“ kaže Anisa.

 „Tretman je relaksirajući, ali na mjestima gdje je celulit jači i gdje je njegov stadij veći, može se osjetiti povremena ali neznatna bol,“ dodaje ona  u razgovoru za Fejm.ba.

Maderoterapija je prirodna masaža, bez hemikalija i neželjenih posljedica. Tretman se može raditi tokom cijele godine, ali je najaktuelniji od proljeća do jeseni. Masaža se preporučuje i za umorne, teške noge, probleme sa cirkulacijom, probleme sa limfom i zadržavanje vode.

Prije tretmana se obavlja dezinfekcija kože, nakon koje se radi masaža potkoljenice, a potom se masira predio iznad koljena. Najvažnije je poznavati tehniku i pokrete, kako bi terapija bila uspješna i kako ne bi došlo do neželjenih efekata. Ukoliko se masaža izvodi nestručno, na tijelu se kao posljedica mogu pojaviti modrice zbog nepravilnih i jakih pokreta“, pojasnila je naša sagovornica.

Maderoterapija se najčešće izvodi na području nogu, ali  se masaža može raditi i na predjelu stomaka. U cilju boljih rezultata preporučuje se, da pauze između tretmana budu što kraće.

„Tretman se može raditi na predjelu stomaka ali jako oprezno i u saradnji sa klijentom.“– navodi Anisa, dodajući da je imala  mnogo klijentica, koje su mislile da se na stomaku nalazi celulit a zapravo je to bila koža. U takvim situacijama je, kako kaže,  potrebno zatezanje i treniranje.

Ova tridesetdvogodišnja terapeutkinja primjenjuje kombinaciju ručne masaže, maderoterapije i dreniranja što se, kako je ocijenila, pokazalo efikasnijim i ugodnijim tretmanom.

Pri završetku tretmana je važno da se područje izdrenira, odnosno da se potakne izbacivanje celulita na urin, poručuje ona.

Nakon tretmana poželjno je piti puno tečnosti kao što je voda, zeleni čaj, čaj od đumbira i drugi napici sa detoksikacijskim efektom. Terapija se ne preporučuje trudnicama, osobama sa jako izraženim venama i kapilarima, osobama koje boluju od teških srčanih oboljenja, osobama koje imaju problema sa radom bubrega, te u toku menstrualnog ciklusa.

 


BH Telecom
Na vrh