fejm.ba

Showbiz

La casa de papel ili Money Heist- serija koja je zaludila čitav svijet

Ova nesvakidašnja serija o grupi kriminalaca koji planiraju pljačku fabrike za štampanje novca postigla je ogroman uspjeh, prvo u Španiji, a zatim i na Netflixu, koji je saopštio da je “La casa de papel”, njihova najgledanija serija van engleskog govornog područja. Seriju je režirao Álex Pina.

Ono što publiku sa ovih područja iznenađuje, je to što je jedan od glumaca u seriji, a koji tumači ulogu Helsinkija, upravo glumac sa ovih područja, tačnije iz Srbije – Darko Perić.

Radi se o glumcu koji je porijeklom iz Kladova, malog grada na obali Dunava, na srpsko – rumunskoj granici. Za njega se veže mnogo zanimljivosti, od toga da nikada nije završio niti jednu glumačku školu, da je studirao veterinu kako bi udovoljio roditeljima, te ljubav za tetovažama, čime se vremenom i počinje baviti. Ozbiljnije se glumom počeo baviti dolaskom u Berlin, gdje je glumio u kratkim filmovima, a na kraju je došao u Španiju, tačnije Barselonu, gdje njegova ozbiljna glumačka karija i počinje.

Kada je dobio ulogu Helsinkija imao je priliku da utiče na sam lik i njegov dio scenarija. Naime, na njegovu inicijativu ubačene su popularne fraze i sočne psovke ali i par poznatih starogradskih pjesama.

I na kraju ono što ovu seriju svakako krasi je i pjesma “Bella Ciao” koja se provlači kroz čitavu seriju. Ova pjesma je iz perioda Drugog svjetskog rata, poznata kao pjesma italijanskih partizana, a danas se na nju gleda kao “pjesmu slobode duha, želje za sveopćom slobodom i demokratijom”, zbog čega je i našla mjesto u ovoj popularnoj seriji.

Premijera  nove sezone najavljena  je za 2019. godinu.

 

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh