fejm.ba

Društvo

Kvalitet zraka u centralnim dijelovima Sarajeva se i dalje pogoršava

Prema podacima sa mjernih stanica u 12.00 sati Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i dalje je 224, odnosno vrlo nezdrav.

Vrijednost čestica PM10 je povećana u odnosu na jutrošnje parametre i iznosi 238 i to na mjernoj stanici Otoka, dok je na mjernoj stanici Vijećnica iznosila 217.

Na mjernoj stanici Otoka indeks kvaliteta zraka u 12.00 sati iznosio je 257, Ambasada SAD-a 255, Vijećnica 244 i Bjelave 147.

Prema zdravstvenima upozorenjima radi se izvanrednim okolnostima sa vjerojatnoćom da će cijela populacija biti pogođena tom situacijom.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).


BH Telecom
Na vrh