fejm.ba

Društvo

Kvalitet zraka u centralnim dijelovima Sarajeva se i dalje pogoršava

Prema podacima sa mjernih stanica u 12.00 sati Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i dalje je 224, odnosno vrlo nezdrav.

Vrijednost čestica PM10 je povećana u odnosu na jutrošnje parametre i iznosi 238 i to na mjernoj stanici Otoka, dok je na mjernoj stanici Vijećnica iznosila 217.

Na mjernoj stanici Otoka indeks kvaliteta zraka u 12.00 sati iznosio je 257, Ambasada SAD-a 255, Vijećnica 244 i Bjelave 147.

Prema zdravstvenima upozorenjima radi se izvanrednim okolnostima sa vjerojatnoćom da će cijela populacija biti pogođena tom situacijom.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).


Custom Text
Upiši svoj komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh