fejm.ba

Vijesti

Kurdske snage se povlače sa sirijsko – turske granice, ruske snage u patroli

Sirijske demokratske snage (SDF) koje su predvodile kurdske vlasti saopćile su u nedjelju da su pristale da se povuku više od 30 kilometara od turske granice, u najavi koju je pozdravio zvanični Damask, kazavši da je sada vrijeme da Turska prekine svoju “agresiju” na sjeveroistoku te države.

Turska je pokrenula svoju prekograničnu ofanzivu 9. oktobra, ciljajući kurdske snage YPG-a na sjeveroistoku Sirije nakon što je predsjednik Donald Trump najavio povlačenje američkih trupa iz tog područja, javio je Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili su se 22. oktobra da će sirijski graničari i ruska vojna policija očistiti pogranično područje do 30 kilometara unutar Sirije od boraca YPG-a tokom šest dana, a taj rok ističe u utorak.

YPG je glavna komponenta SDF-a i Ankara ih doživljava kao teroriste zbog svojih veza s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske. Ali, SDF je bio ključni saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv militanata tzv. Islamske države.

– SDF se preusmjerava na nove položaje daleko od tursko-sirijske granice preko sjeveroistoka Sirije u skladu s odredbama sporazuma (sklopljenog između Turske i Rusije) kako bi se zaustavilo krvoproliće i zaštitili stanovnici regije od turskih napada – navodi se u izjavi SDF-a.

Rusija je pozvana da pomogne u osiguravanju “konstruktivnog dijaloga” između administracije koju predvode kurdi na sjeveroistoku Sirije i vlade predsjednika Bašara al-Asada u Damasku.

Moskva je Asadov najbliži saveznik, a ruska vojna sila pokazala se odlučujućom u pomaganju sirijskom predsjedniku da preokrene osmogodišnji građanski rat i vrati velike površine teritorije.

Sporazum iz Sočija omogućava Asadovim snagama da se prvi put nakon nekoliko godina vrate u dijelove sjeverne granice s Turskom.


BH Telecom
Na vrh