fejm.ba

Vijesti

Krizni štab Grada Tuzle: Nema potvrđenih oboljenja od korona virusa

FOTO:FEJM

Na području grada Tuzle, zaključno sa današnjim danom nema potvrđenih slučajeva infekcije niti oboljenja od korona virusa. Do današnjeg dana pod zdravstveni nadzor stavljeno je ukupno 31 osoba ( povratnici iz zemalja za koje je Federalni krizni štab izdao naredbu). Sve osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom su bez simptoma. Za devetnaest osoba, zdravstveni nadzor je završen, i oni su se vratila redovnim aktivnostima.

Na dan 09.03.2020. godine na području grada Tuzle je još 12 osoba je pod zdravstvenim nadzorom, od kojih za njih  četiri  zdravstveni nadzor ističe sa današnjim danom.

Ponovo podsjećamo javnost na Saopštenje koje smo izdali u skladu sa Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, broj 01-33-SL/2020 od 3.3.2020. godine, a u cilju praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane koronavirusom (COVID 19), Krizni štab Grada Tuzle izdaje sljedeće preporuke:

 

  1. Preporučuje se svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzle da u cilju sigurnosti učenika i nastavnika otkažu planirane ekskurzije i organizirana školska putovanja van Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu činjenicu da je trenutno sezona gripe, preporučuje se svim učenicima i uposlenicima u školama da ne dolaze u školu ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti.
  2. Preporučuje se zaposlenicima javnih i privatnih predškolskih ustanova (vrtića) da ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti. Također, se preporučuje roditeljima čija djeca borave u vrtićima da ne dovode djecu u vrtić, ukoliko djeca imaju simptome respiratornih bolesti.

 

Posebno apelujemo na građane da se pridržavaju i sprovode sve navedene preporuke. Skrećemo pažnju direktorima javnih ustanova da se prema važećoj naredbi Federalnog kriznog štaba pod zdravstveni nadzor stavljaju povratnici iz Kine, Italije, Irana i Južne Koreje, te da se ta lista zemalja može ažurirati isključivo na osnovu naredbe Federalnog kriznog štaba.

 

 Krizni štab Grada Tuzle


BH Telecom
Na vrh