fejm.ba

Lifestyle

Kozmetičarka Emina Sitarević savjetuje kako njegovati kožu lica i tijela

Piše: Dejla Bajrić

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Koža nas štiti od vanjskih utjecaja i sprječava isušivanje tijela,  ulazak tekućina, štetnih tvari i mikroorganizama u tijelo. Koža uz navedene zadatke ima i estetsku ulogu.

Kako bi koža bila zdrava, bitno je voditi računa da se koriste proizvodi koji je njeguju i hrane. Na kožu utiču mnogi vanjski faktori kao što su zagađenje, vjetar, UV zračenja i sl. Pravilna i redovita njega kože lica i tijela je izuzetno važna za očuvanje njenog zdravlja i lijepog izgleda.

Emina Sitarević je 26-godišnja fizioterapeutkinja i kozmetičarka iz Srebrenika koja pruža kozmetičke usluge već osam godina. Emina je vlasnica kozmetičkog studija “Himalayan”, te poučena radnim iskustvom u ovoj oblasti smatra, da je jako važno da se podigne svijest o važnosti njege kože. Koža je, kako kaže Emina, organ koji je na prvoj liniji odbrane tijela protiv bakterija i virusa ali ujedno ima veliki uticaj i na naše samopouzdanje.

“Nažalost, dosta djevojaka ne zna koji su proizvodi potrebni za osnovnu njegu lica.”kaže Sitarević.

“Prvo je potrebno je očistiti lice pjenom, odraditi piling lica, zatim ponovo umiti lice pjenom,  nakon čega se nanosi tonik. Tonik se isključivo nanosi nakon čišćenja lica i jako važno je znati da tonik nije sredstvo za uklanjanje make up-a. Nakon tonika na lice se nanosi serum, i nakon njegovog upijanja potrebno je nanijeti kremu.”

KAKO ODREDITI TIP KOŽE?

Tip kože određuje genetika, međutim, stanje kože značajno se razlikuje ovisno o različitim unutarnjim i vanjskim faktorima kojima je ona izložena.

“Tip kože je moguće odrediti tako što se ujutro nakon buđenja pogleda lice i ukoliko se na licu u predjelu T-zone  nalazi masni sjaj, vjerovatno se radi o masnom tipu kože ili o normalnoj do kombinovanoj koži. Izuzetno masna, problematična koža se prepoznaje po miteserima, aknama i komedonima. Suhu kožu karakterišu ljuspice, koža izgleda umorno i dehidrirano. Osjetljiva koža se prepoznaje po iritacijama i crvenilu. Ukoliko koža nema masnog sjaja i iritacija, vjerovatno je tip kože normalan.”savjetuje Emina.

NJEGA KOŽE U LJETNOM PERIODU

Ljeti je neophodno smanjiti korištenje dekorativne kozmetike. Ukoliko je moguće, potrebno je puder zamijeniti sa laganijim i prozračnijim podlogama za lice kao što su BB kreme. Korištenje krema sa zaštitnim faktorom je obavezno ljeti.

Ljeti se mnogo više znojimo i zbog toga je bitno koži dati mogućnost da diše. U ljetnom periodu je potrebno češće raditi higijenski tretman lica. Preporučljivo je na ovaj tretman ići u toku cijele godine, najmanje jednom u dva mjeseca.

ZRELA KOŽA

Zreloj koži je potrebna hidratacija. Važno je svaki dan piti najmanje osam čaša vode.Voda koja se oralnim putem unese u organizam, posljednje dolazi do kože. Upravo zbog toga, treba djelovati i lokalno, odnosno, koristiti kreme i ampule sa hijaluronom i kolagenom. Masaža lica doprinosu ljepšem izgledu jer se na taj način podstiče cirkulacija koje dovodi do proizvodnje kolagena.

SKUPA ILI JEFTINA KOZMETIKA?

“Skuplja kozmetika u većini slučajeva ima veću koncentraciju aktivne supstance. Krema kupljena u slobodnoj prodaji i krema kupljena u prodaji kod farmaceutskih tehničara nije ista. Iako možemo kupiti kremu od istog proizvođača, nije nužno da proizvod u sebi sadrži jednako dobre sastojke.”kazala je Sitarević u razgovoru za Fejm.ba

AKTUELNI TRETMANI LICA I TIJELA

Higijenski tretman lica je osnova svakog tretmana. Bez higijenskog tretmana se ne može raditi niti jedna druga procedura.

Mikrodermoabrazija je aparativni piling lica, koji radi na vakum i na taj način podstiče cirkulaciju  i proizvodnju kolagena. Ovaj tretman se može raditi u ljetnom periodu pod uslovom da se koža narednih 15 dana ne izlaže suncu uz obavezno korištenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Mezoterapija je tretman lica koji osigurava intenzivnu hidrataciju kože, vraća joj elastičnost, tonus i sjaj. Tretman se isključivo radi zimi, u rano proljeće ili u kasnu jesen jer se nakon ovog tretmana, ukoliko je koža izložena suncu može pojaviti hiperpigmentacija kože.

Maderoterapija je tehnika dubinske masaže tkiva koja koristi namjenski napravljene drvene alatke. Terapija pomaže da se tijelo oblikuje, smanji celulit i olakša gubitak tjelesne težine.

Depilacija šećernom pastom je prirodna, antibakterijska metoda uklanjanja neželjenih dlačica.

Depilacija šećernom pastom ima mnogo prednosti.” – kaže Sitarević. “Ova metoda uklanjanja dlačica podrazumijeva da se pasta nanosi na željeni dio tijela u suprotnom smjeru od smjera rasta dlake i povlači se u smjeru rasta dlaka. Na ovaj način se spriječava pucanje dlake i  smanjuju se iritacije. Za najbolje rezultate tretman je poželjno raditi svake četiri sedmice.”

Piling je postupak uklanjanja odumrlih stanica kože. Uklanjanjem mrtvih stanica podstiče se rast novih, zdravih stanica koje omogućuju ravnomjernije tamnjenje i pospješuju upijanje ostalih preparativnih proizvoda. Piling je, kako kaže Emina, izuzetno važan u ljetnom periodu kada je koža izloženija sunčevim zrakama.

“Veoma je bitno voditi računa o zdravlju i izgledu kože. Potrebno je njegovati prirodan izgled i dozvoliti koži da slobodno diše!” – poručila je Emina za kraj razgovora.


BH Telecom
Na vrh