fejm.ba

Sport

Košarkaški savez BiH privremeno prekinuo Ligu 12

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine privremeno je prekinuo najviši rang takmičenja u BiH – Ligu 12.

Savez je donio ovu odluku zbog kršenja propozicija i narušavanja kalendara i regularnosti takmičenja Prvenstva BiH u ovoj sezoni. Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan poništio je nominaciju 14. kola Lige 12 između Igokee i Spars Realwaya, kao i svih nominacija 15. kola.

Kako je kazao Feni, ove odluke će biti na snazi do okončanja sastanka i donošenja zaključka Upravnog odbora KSBiH.

Utakmica Igokea – Spars Realway je trebala biti odigrana prošlog vikenda, ali je prolongirana za utorak na zahtjev Igokee zbog odigravanja meča ABA lige. Propozicije takmičenja jasno govore da u slučaju odgađanja utakmice klubovi moraju dogovoriti novi termin odigravanja meča.

To ovoga puta nije urađeno, zbog čega su Sparsi najavili da neće otputovati na utakmicu. Predstavnici sarajevskog kluba kao razlog su naveli igranje bitne utakmice u okviru ABA lige 2, koju će igrati u četvrtak protiv Splita.

Čolan je jučer Feni objasnio da je da je poništio nominaciju za ovaj meč jer komesar takmičenja Siniša Jakovljević nije postupio u skladu s propisima pri određivanju novog termina.

– Tražio sam da se nominacija stornira jer se klubovi nisu dogovorili po propozicijama, a komesar ne može samovoljno donijeti odluku kada se meč igra. Mora se poštovati kalendar takmičenja i propozicije. Upravni odbor KSBiH tumači propozicije i uskoro bi trebao donijeti odluku, ali dva člana UO-a su iz Igokee i ako oni ne glasaju odluke neće biti – objasnio je Čolan.

U sopćenju koje je Čolan danas poslao klubovima podsjeća da na je na osnovu člana 33. Statuta Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH na 22. sjednici, održanoj 27. augusta 2019. godine, donio Odluku u kojoj se navodi da nadležnost nad komesarom takmičenja u sezoni 2019./2010. ima kancelarija KSBiH.

O nastavku takmičenja Prvenstva BiH Lige 12 kao i nominacijama za navedene utakmice kancelarija KSBiH dostavit će obavijest nakon što UO KSBiH donese odluku i otkloni nejasnoće.


BH Telecom
Na vrh