fejm.ba

Regija

Koronavirus u Sloveniji: Najviše umrlih iz domova za starije

U Sloveniji su u petak umrle dvije osobe zaražene koronavirusom, pa je ukupan broj umrlih sada devet, a među njima je najveći broj onih iz domova za starije osobe, PRENOSI Hina pisanje slovenskih medija.

U petak je umro jedan stariji bolesnik s koronavirusom koji je bio hospitaliziran u bolnici u Celju, dok je drugi umro u bolnici Golnik kod Kranja.

Velika većina do sada zabilježenih smrtnih slučajeva zaraženih koronavirusom odnosi se na starije osobe, štićenike domova umirovljenika u kojima se nalazi populacija posebno osjetljiva na koronavirus, a svi su imali i prateće kronične bolesti.

Infekcija se proširila na 5 do 6 umirovljeničkih domova, a najteže stanje i za štićenike i za osoblje je u domu za starije u mjestu Šmarje pri Jelšah kod Celja, te u domu umirovljenika u Metlici.

Iz doma u Metlici priopćili su u petak da su u bolnici zbog infekcije koronavirusom do sada umrla četiri njihova stanara, pozitivno na virus je i nekoliko zaposlenih koji su u izolaciji, a štićenici sa simptomima bolesti smješteni su u poseban odvojeni objekt.

U bolnici u Celju koja je prije nekoliko dana osposobljena za primanje zaraženih pacijenata s težim simptomima koronavirusa u zadnja dva dana umrla su dva štićenika doma iz Šmarja pri Jelšah.

Trenutno stanje u domu je, po ocjenama lokalnih vlasti, vrlo kritično, pa su ga nedavno posjetili i premijer Janez Janša i ministar zdravstva Tomaž Gantar, obećavši dodatnu pomoć.

Kako danas prenose mediji u tom je domu za starije u kojem živi oko 200 stanara trenutno 32 zaraženih.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar rekao je da ne podržava zamisao o testiranju na virus svih stanara niti slanje u bolnicu onih koji imaju slabije simptome bolesti, kako se ne bi dodatno traumatizirali promjenom okoline budući da se za njih u domu dobro brinu i imaju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Kako prenose slovenski mediji, u lokalnoj zajednici su mišljenja da koronavirus u dom nije unio netko od rodbine stanara jer su svi posjeti bili zabranjeni još početkom ožujka, pa kao vjerojatniju tezu spominju da je do unosa došlo preko osoblja koje radi u domu.


BH Telecom
Na vrh