fejm.ba

Svijet

Koktel lijekova protiv HIV-a i gripe poboljšao stanje oboljelih od koronavirusa

Tajlandski ljekari uočili su uspjeh u liječenju teških slučajeva novog koronavirusa s kombinacijom lijekova protiv gripe i HIV-a, pri čemu su početni rezultati pokazali veliko poboljšanje 48 sati nakon primjene liječenja, rekli su u nedjelju.

Ljekari iz bolnice Rajavithi u Bangkoku rekli su da je novi pristup liječenju koronavirusom poboljšao stanje nekoliko pacijenata  uključujući i jednu 70-godišnju Kineskinju iz Wuhana koji su na koronavirus testirali pozitivno prije 10 dana.

Liječenje lijekom uključuje mješavinu anti-HIV lijekova lopinavir i ritonavir, u kombinaciji s oseltamivirom protiv gripe u velikim dozama, prenosi Reuters.

“Ovo nije lijek, ali se stanje pacijenta uveliko poboljšalo. Prije 10 dana  je testom potvrđen koronavirus, a nakon primjene ove kombinacije lijekova, rezultat testa postao je negativan u roku od 48 sati kod pacijentkinje “, rekao je novinarima dr. Kriangska Atipornwanich, specijalist za plućne bolesti iz Rajavithija.

“Izgledi su dobri, ali moramo napraviti još istraživanja kako bismo utvrdili da li to može biti standardni tretman,” pojasnio je  dr. Atipornwanich

Kineski zdravstveni radnici već su davali lijekove protiv HIV-a i gripe u borbi protiv koronavirusa. Čini se kako upotreba  pomentuta tri lijeka  u koktelu poboljšava tretman, rekli su tajlandski liječnici.

Tajland je zabilježio 19 slučajeva koronavirusa. Od tajlandskih pacijenata, osam se oporavilo i otišlo kući, dok je 11 još uvijek na liječenju u bolnicama.


BH Telecom
Na vrh