fejm.ba

Ekonomija

Kinezima i zvanično data koncesija za izgradnju autoputeva Banja Luka-Prijedor

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kineske firme “SDHS-CSI BH” Yang Xu potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor-Novi Grad/Bosanski Novi, i to za prvu fazu od Banje Luke do Prijedora.

Meng Yan, zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Shandong International”, koje je registrovalo svoje privredno društvo u RS, “SDHS-CSI BH”, kazao je da je ovo njihov prvi projekt na Balkanu koji se gradi po modelu koncesije.

Izrazio je nadu da će radovi biti završeni i prije roka, budući da su veoma poznate njihove reference na sličnim poslovima.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić rekao je da je ovo početak realizacije pripremnih poslova, koji su trajali više od tri godine.

Istakao je značaj ovog posla, a za proljeće je najavio početak radova i na dionici Koridora 5 C kroz RS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, također je ukazao na značaj ovog projekta za razvoj entiteta RS.

-Naša namjera je da u projektu autoputeva u RS gradimo trasu do Prijedora, uvjereni da će kineski partneri i svi drugi na ovom poslu biti veoma efikasni – naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Autoput Banja Luka – Prijedor će biti dužine oko 42 km, profila sa po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdjelnim ostrvom i zaustavnim trakama.

Vrijednost projekta je 297 miliona eura.

Koncesija se dodjeljuje na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade – 1,5 posto od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade od pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Vlada RS-a je 1. oktobra spomenutom privrednom društvu China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd dodjelila koncesiju za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

FENA


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh