fejm.ba

TK

Kantonalna Vlada i Sindikat saglasni da GIKIL treba nastaviti da radi

S ciljem iznalaska načina za prevazilaženje krize u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem  upriličila je danas sastanak sa predstavnicima sindikalne organizacije GIKIL-a.

Kako je premijer Suljkanović istaknuo, Kantonalna vlada već nekoliko dana bezuspješno pokušava da dogovori sastanak sa predstavnicima relevantnih federalnih institucija, Vlade, ministarstava i inspekcija.

„Ponovno ćemo i u ponedjeljak pokušati ishodovati održavanje takvog sastanka na kojem bi se, zajedno sa predstavnicima federalnog nivoa vlasti trebalo razgovarati o prolongiranju roka za izvršenje mjere obustave rada u GIKIL-u, čime se direktno ugrožavaju radna mjesta, ali i poslovanje brojnih drugih kompanija“, rekao je premijer Suljkanović i dodao da je Vlada Tuzlanskog kantona otvorena za razgovore sa svim relevantnim subjektima, što je više puta do sada već pokazala.

„Federalna vlada i Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) imaju ključ za rješenje ovog problema. Mi danas molimo Vladu Tuzlanskog kantona da pokuša utjecati na Vladu FBiH i FUZIP kako bi se izdejstvovala odgoda izvršenja mjere prekida rada u GIKIL-u“, rekao je predsjednik sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

S tim u vezi Sindikat je pripremio i urgenciju u kojoj se navodi da je neophodno da se upravljačke strukture Kompanije (Uprava i Nadzorni odbor) obavežu pismenim putem i neophodnim odlukama da će u roku od 6 mjeseci planski otkloniti i sanirati sve nedostatke utvrđene u nalozima FUZIP-a, za što će obezbijediti i neophodnu novčanu investiciju. Na osnovu ove pismene garancije Kompanije, u Urgenciji od Federalne Vlade traži da kod FUZIP-a izdejstvuje odgađanje izvršenja Rješenja o obustavi rada GIKIL-a.

Zaključci koje u svojoj Urgenciji Sindikat navodi su konkretni i izvodivi, što pokazuje na izlaz i rješenje ovog problema, a oni su i u suglasju sa stavovima Kantonalne vlade, koji su više puta do sada ponovljeni, rečeno je tokom sastanka.

„Ponavljam, Vlada Tuzlanskog kantona nije za gašenje GIKIL-a, nego za njegov rad u zakonski predviđenim okvirima. Gašenje ove fabrike, osim gubitka oko 1000 radnih mjesta, dovelo bi u pitanje poslovanje Željeznica Federacije BiH, ali i drugih, oko 500 poslovnih subjekata koji su vezani uz poslovanje GIKIL-a“ rekao je premijer Suljkanović.

Također, predstavnici Sindikata su se osvrnuli i na nedavni protest ispred sjedišta federalnih institucija u Sarajevu.

„Žalosno je da nas u Sarajevu niko nije primio na razgovor. Sindikat će se , kao davljenik, hvatati za svaku slamku i opciju, te se koristiti svim sredstvima da očuva fabriku i radna mjesta“ zaključio je predstavnik sindikata Mirnes Mujkić.

Uz premijera Suljkanovića i predstavnike sindikata Imamovića i Mujkića, današnjem sastanku su prisustvovali i ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar finansija Miralem Nuhanović i pomoćnik ministra privrede Rijad Bašić, te Adnan Tufekčić i Hajrudin Hodžić, u ime Sindikalne organizacije GIKIL-a, saopćeno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh