fejm.ba

Ekonomija

Kantonalna privredna komora Tuzla zahtijeva omogućavanje poslovanja

Kantonalna privredna komora Tuzla uputila je Federalnoj upravi civilne zaštite zahtjev za omogućavanje poslovanja.

Komora napominje da je epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu zadovoljavajuća, bez novootkrivenih slučajeva zaraze cijelu sedmicu, te s tim u vezi traži da se omogući rad uslužnih djelatnosti, malim obrtima te trgovinama svih namjena, s tim da se sigurnosne mjere odrede prema broju posjetitelja u odnosu na veličinu prostora uz strogo poštovanje higijenskih i zdravstvenih preporuka.

– Tražimo i da se pronađe način za reaktivaciju dijela javnog prevoza putnika da bi se omogućio neometan odlazak na posao radnika, uz poštovanje fizičke distance putnika u javnom prijevozu. Molimo Vas da se prilikom donošenja odluka u Federaciji BiH, vodi računa o pojedinačnom stanju u svakom kantonu, te da se mjere kretanja i poslovanja prilagođavaju stanju za svaki pojedinačni kanton posebno kako bismo uz očuvanje javnog zdravlja što više smanjili negativne efekte za privredu i ekonomski život ljudi u našoj zemlji – stoji u zahtjevu.

Komora napominje da zahtjevi dolaze od članica Komore koje trpe velike gubitke zbog blokade i neaktivnosti.

– Smatramo da nas je odličan posao Federalnog štaba civilne zaštite doveo u situaciju da više ne moramo birati između ekonomije i zdravlja, već možemo imati i jedno i drugo, uz dobro odmjerene sigurnosne mjere. Nadamo se da ćete uvažiti naš zahtjev i u što kraćem roku odgovoriti pozitivno – zaključeno je u zahtjevu Komore.


BH Telecom
Na vrh