fejm.ba

Lifestyle

Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju od sastojaka iz kuhinje?

U cilju spriječavanja širenja bakterija, preporuke su da se ruke i prostor u kojem provodimo vrijeme dezinfikuju, kako bi smanjili mogućnost zaraze korona virusom. Sredstva za dezinfekciju su postala jedno od najtraženijih proizvoda u zaštiti od virusa. Međutim, dezinfekciona sredstva su često skupa, neugodno mirišu te mogu nadražiti dišne puteve.

Poželjno je redovno čistiti i dezinfikovati radni sto i ostale površine, kao i predmete koji se koriste svakodevno, kao što su radni stol, mobilni telefon, kvake…

Aromaterapijsko dezinfekcijsko sredstvo moguće je napraviti u kućnoj varijanti na sljedeći način:

  • U sprej-bočicu uliti 1/3 alkoholnog sirćeta, te 2/3 destilovane vode.
  • U tako pripremljenu mješavinu dodati 10-15 kapi eteričnog ulja limuna.

Osim za dezinfekciju prostora, ovaj sprej možete koristiti i za dezinfekciju ruku.

Sprej uništava viruse i bakterije, a potrebni su vam samo sirće, voda i limun. Prije upotrebe sredstvo za dezinfekciju treba promiješati. Naravno, pored ovog sredstva poželjno je provjetriti sve prostorije u kući.

Čišćenje kuhinje uz pomoć limuna

Zbog pripreme hrane tijekom cijeloga dana kuhinjske površine su “pogodno tlo” za razvoj bakterija. Nakon cijeđenja limunovog soka, kora limuna se može iskoristiti za čišćenje svih kuhinjskih elemenata. Osim što će limun očistiti površine, kuhinja će pri tome divno mirisati.

 


BH Telecom
Na vrh