fejm.ba

Lifestyle

Kako napraviti piling za kožu sa sastojcima iz kuhinje?

Piling je jedan od najefikasnijih načina za odstranjivanje odumrlih stanica kože i raznih nečistoća i toksina koji se nakupljaju u njoj.  Zahvaljujući pilingu koža postaje glatka, prokrvljena, mekana, a u isto vrijeme se otklanja umor, obnavlja i regeneriše koža. Upotrebom pilinga poboljšava se ten i izgled kože, ublažavaju bore, staračke pjege te se spriječava nastanak celulita i akni.

Ovaj tretman je preporučljivo raditi najviše dva do tri puta sedmično, kako bi koža imala vremena da se odmori i obnovi. Piling grubljih mjesta na koži, kao što su laktovi i pete, može se provoditi češće.

Kako uraditi piling kože kod kuće?

Za pripremu pilinga kod kuće, potrebno je odvojiti tek nekoliko minuta. Odstranjivanje mrtvih stanica kože se radi na navlaženu kožu, najbolje prilikom tuširanja.

Piling za lice i tijelo sa kafom

Pomiješati jednu kašiku kafe sa dvije kašikice maslinovog ulja i kašikicom meda. Smjesu nanijeti na tijelo i lice, ostaviti da odstoji pet minuta, a zatim izmasirati tijelo kružnim pokretima. Istuširati se toplom vodom, bez korištenja kozmetičkih sredstava. Koža nakon ovog pilinga postaje čista i mekana.

Treba imati na umu da se pilingom tretira očišćena koža. Masnoj i mješovitoj koži trebaju češći pilinzi, a suhoj, osvjetljivoj i koži sa aknama dovoljan je jedan piling sedmično.

 

Piling za njegovane i svježije usne

Sve što je potrebno za ovaj piling je pola kašikice meda i jedna kašika sode bikarbone. Pastu od ova dva sastojka nanijeti na usne, ostaviti da djeluje pet minuta a zatim isprati mlakom vodom. Osim sode, u ovaj piling se može dodati šećer, čija će sitna zrnca djelovati jednako dobro kao i soda bikarbona.

Ublažavanje celulita uz pomoć pilinga

Uz vježbanje, zdravu ishranu i unos većih količina vode, potreban je i kvalitetan piling koji će pokrenuti cirkulaciju i „narandžinu koru“ na tijelu učiniti manje vidljivom.

Preporučuje se prije tuširanja istrljati kožu sa četkom od prirodnih vlakana, kako bi koža bila spremna da upije sastojke pilinga.U šoljicu mljevene kafe dodati šest kašikica otopljenog kokosovog ulja i tri kašikice soli. Sastojke dobro izmiješati i tijekom tuširanja, na vlažnu kožu umasirati piling. Potrebno je ovaj postupak izvoditi nježnim pokretima, kako ne bi oštetili i iritirali kožu.

Koža je najveći organ ljudskog tijela, i upravo zbog toga je potrebno posvetiti joj vrijeme, kako bi izgledala zdravo i njegovano.


BH Telecom
Na vrh