fejm.ba

Društvo

Jusuf Jukić u osmoj deceniji položio hatmenski ispit i proučio cijeli Kur'an

Piše: Fatima Mehmedović

Da godine nisu prepreka, te da snaga volje i ljubav prema Gospodaru nadmašuje ovosvjetske prepreke i predrasude potvrđuje i primjer sedamdesettrogodišnjeg Gračanlije, Jusufa Jukića, koji je u svojoj poodmakloj dobi položio hatmenski ispit, odnosno izučio cijeli Kur’an na arapskom pismu.

Jusuf je zajedno sa još deset članova svog džemata pohađao  kurs učenja Kur’ana, koji je u džamiji džemata Gornji Doborovci MIZ Gračanica, organizirao mladi imam, hafiz Belmin ef. Džananović.

Jusuf Jukić briljantan je  primjer  istrajnosti u učenju Kur’ana,  jer  je u osmoj deceniji svog života odlučio da nauči arapsko pismo,  njegova pravila i da prouči Kur’an na arapskom jeziku i pismu od početka do kraja.

Ovaj živahni starac poznat je u svojoj mahali, kao pobožan čovjek, a njegova porodica, također je bila vjernička, još u periodu komunizma, kada vremenske prilike i nisu isticale vjeru islam kao stil života, pedesetih godina prošlog vijeka.

Jusufov otac Osman, svojevremeno jedan od najuglednijih ljudi u svom mjestu, također je bio pobožan hadžija, a i majka Ćamila u tom kraju bila je prepoznatljiva   po svom imanu, nije propuštala nijednu od pet molitvi dnevno.

Dakle, ljubav prema islamu Jusuf je ponio iz porodice, i za njega se također podrazumijevalo da obavlja namaz redovno,  da posti, posjećuje džamiju, no učenju arapskog pisma pristupio je u svojoj osmoj deceniji. Njegova volja i ljubav prema Božijoj knjizi je bila prejaka da ne odustane.

U razgovoru za Fejm.ba Jusuf je kazao da je htio testirati mozak i provjeriti, da li može postići da izuči cijelu Božiju Knjigu na arapskom jeziku i pismu u tim godinama, navodeći da je u tome  našao svoj mir.

Kaže da je svakodnevno vježbao učenje Kur’ana sat vremena, tokom obuke koja je trajala 14 mjeseci.

U početku je bilo teško, pravio sam greške u čitanju, i naglascima, tek  nakon cijele obuke  čitam bez grešaka. Proučio sam hatmu, 604 stranice Kur’ana i mnogo sam sretan zbog toga, kaže Jusuf.

Obuku je  pohađao dva puta sedmično u večernjim satima.

Ja sam u školi dobro učio, znao sam 20 sura iz Kur’ana, sva pravila za obavljanje namaza, ali imao sam veliku volju da savladam arapsko pismo. Sufaru sam kupio davno u  Zagrebu da počnem učiti, ali nisam počeo tada kada sam naumio.  Počeo je rat, vratio sam se u Bosnu i tamo mi je ostala Sufara sa stvarima. Ali moja želja da naučim arapsko pismo, nikad nije prestala. Kada sam saznao da će se u džamiji organizirati kurs, samoinicijativno sam se prijavio, ispričao nam je ovaj pobožni čovjek.

Ne krije da je bilo teško u početku, jer je kako kaže, arapsko pismo  posebno.

Čita se s desna na lijevo, što mi nismo navikli, prelazi s riječi na riječ komplikovani su, harfovi, prefiksi i sufiksi, znakovi, naglasci, sve to nije jednostavan proces, zaključuje ovaj sedamdesettrogodišnjak, dodajući da sada svaku noć između akšam i jacije namaza  čita Kur’an na arapskom pismu i jeziku.

Jusuf Jukić

Ocijenio je da se pismo može savladati za mjesec, ali za savladavanje pravila čitanja, naglaske i sve ostalo potrebno je puno više i da bi se  položio hatmenski ispit.

Dodao je da je u početku  nepravilno učio, pohvalivši mladog hafiza, Belmina ef.Džananovića, imama u džematu Gornji Doborovci, koji je neiscrpno prenosio znanje na polaznike kursa, kome je iskazao veliku zahvalnost.

Ranije u ovom kraju za odrasle nije organizovan kurs arapskog pisma, to je bila inicijativa mladog hafiza Belmina ef. Džananovića, tvrdi Jukić.

Hafiz Belmin ef. Džananović

Govoreći o spomenutoj obuci, mladi hafiz Belmin ef.Džananović, koji je vršio obuku za učenje Kur’ana u izjavi za Fejm.ba napomenuo je da je sve počelo 2017. godine, učenjem Sufare, nakon čega je priređen Mevlud i dodjela diploma povodom zavrsetka kursa Sufare.

Nakon toga počeli smo da polahko učimo Kur’an i tedžvidska pravila. Njih jedanaestero bili su veoma uporni, nikada nisu posustali. Okupljali smo se često vježbajući i učeći Kur’an, a cilj je bio samo jedan, da to izuče i da dožive dan, kada ce polagati hatmenski ispit, kaže hfz Džananović.

Najstariji učač ekipe, koju ću pamtiti jeste Jusuf Jukic, insan koji nikada nije propustio niti jedan čas sufare, a niti čas učenja Kur'ana. Nikada mu nije bilo teško doći, ističe mladi imam, koji je vodio obuku volonterski.

Snijeg, kiša, poledica, godine, hvala Allahu nisu ga spriječile da dolazi, jer je imao nešto što svi trebamo da imati, a to je ogromnu ljubav prema Kur’anu. Čak je znao doći više puta i naknadno pored časova Kur’ana na neki namaz, pa bi mi rekao: Hafize imaš li vremena da me opet malo preslušaš, da vidiš što sam naučio?

Kao što nam i Kur an govori, da će Allah vidjeti naš trud ,Allah je uistinu vidio veliki trud Jusufa i ostalih polaznika kursa, koji svima nama, pogotovu mladima mogu biti primjer, da je sve moguće u životu, samo ako se ima čist nijjet i velika volja, kaže ovaj mladi hafiz.

Dodao je da su oni u februaru ove godine polagali hatmenski ispit, kada je priređena i velika Mevludska svečanost u prisustvu velikog  broja vjernika, gdje je promovisano 11 učača Kur’ana Časnog.

Pored Jusufa diplome za položen hatmenski ispit dobili su i: najmlađa polaznica obuke Zumra Džananović, zatim skoro cijela porodica Hodžić, Admir Hodžić, njegova supruga Almina i njegov babo Jusuf, kao i porodica Huskanović, supružnici Selim i Elvira, te dvije Selimove sestre Behija i Aldijana Hodžić, zatim Mustafa Džananović i Amir Hodžić.

Nakon mevludske i hatmenske svečanosti,  predavanje je održao profesor Izet Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići, a toj svečanosti prisustvovao je i glavni imam MIZ Tuzla, Ahmed Huskanović.

Izet ef. Čamdžič


BH Telecom
Na vrh