fejm.ba

Politika

Jedna trećina zastupnika u Skupštini TK zatražila imenovanje rukovodstva tog zakonodavnog tijela

FOTO:FEJM

Piše: Fatima Mehmedović

Grupa poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona zatražila je, da se u ponedjeljak nastavi Konstituirajuća sjednica zakonodavnog tijela TK.

Prijedlog je podržalo više od jedne trećine zastupnika, odnosno njih 12, a dovoljna je jedna trećina zastupnika, da se sazove sjednica Skupštine TK.

Poslanici koji su zatražili nastavak Konstituirajuće sjednice zakonodavnog tijela TK su: Husein Tokić, Azra Okić, Selim Bešlagić, Amila Hodžić, Žarko Vujović, Slađan Ilić, Vedrana Petrović, Mirela Trepanić Grbešić, Mirela Memić, Sead Gazibegović, Alen Karić, Dževad Hadžić.

Kako saznaje Fejm. ba poslanici SDP-a u Skupštini TK traže da se izvrši izbor rukovodstva tog zakonodavnog tijela, odnosno predsjednik i potpredsjednik Skupštine, čime bi se navodno deblokirao proces imanovanja nove kantonalne vlade.

Očekuje se, da ukoliko Skupština TK dobije novog predsjednika, on imenuje novog mandatara, koji će dostaviti prijedloge za imenovanje ministara.

U zakonodavnom tijelu TK izabran je predstavnica kluba Hrvata, Vedrana Petrović, te predsjednik kluba Srba, Slađan Ilić, ali predstavnik kluba Bošnjaka još uvijek nije odabran.

I nakon raspada tzv Građanskog bloka u TK, još nije zvanično potvrđena nova koaliciona većina, a na narednoj sjednici Skupštine TK, moglo bi biti jasnije, ko bi mogao formirati vladajuću većinu.

Ukoliko dođe do smjene trenutnog saziva kantonalne vlade, a ne bude imenovana nova, Tuzlanski kanton mogao bi biti u blokadi, a ministarstvima bi rukovodili sekretari ministarstava.

Podsjećamo, predsjednik KO SDP-a,  Enver Bijedić nedavno je predložio da se formira “manjinska vlada” i pozvao sve poslanike u Skupštini TK, da to podrže.

Na narednoj sjednici Skupštine TK, koja je zakazana za ponedjeljak 8. aprila, bit će jasnije, ko bi mogao formirati vlast, odnosno, kakva će se koalicija formirat.

Ostaje da se vidi   da li će vlast formirati SDA, PDA, SBB i DF bez SDP-a, ili će doći do izmjena partnera u Građanskom bloku, s obzirom na to, da je DF danas potvrdio da je partner SDA u konstituiranju vlasti.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a donesena je odluka da ova partija neće koalirati sa SDA, još je neizvijesno, da li će ta odluka u Tuzlanskom kantonu biti ispoštovana, odnosno da li će SDP i DF formirati novu većinu sa  SDA.

Još je neizvjesno i kojem će se  “bloku” priključiti SBiH, a s obzirom na je ranije dogovoreno da će PDA i SBB biti partneri, ukoliko budu dio vladajuće većine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BH Telecom
Na vrh