fejm.ba

Svijet

Izraelski ratni avioni napali mete u Pojasu Gaze

Izraelski ratni avioni napali su tokom noći i u ranim jutarnjim satima u srijedu nekoliko meta u opkoljenom Pojasu Gaze, izazivajući štete, ali niko nije povrijeđen u napadima, javio je dopisnik WAFA-e.

On navodi da su izraelski avioni napali položaj u kvartu Zaytoun, smješten na jugoistoku grada Gaze, s dva projektila, i još jedan položaj na zapadu Gaze s trećim projektilom, stvarajući ruševinu od zgrade i štete na obližnjim kućama.

Izraelski projektili također su pogodili položaj u zapadnom djelu grada Khan Younisa u južnoj priobalnoj enklavi, uništivši ga i izazivajući požar. Nije javljeno o eventualnim žrtvama.

Izrael je izveo posljednji niz zračnih udara u znak odmazde za raketnu vatru iz enklave.

Izraelski napadi ugrozili su krhko primirje dogovoreno u ovom mjesecu  uz posredovanje Egipta i Ujedinjenih naroda, a koje je okončalo posljednju izraelsku agresiju na Gazu.

Dva miliona Palestinaca živi u Pojasu Gaze i metom su okrutne i paralizirajuće izraelske blokade već 12 godina, i čestim napadima koji su oštetili veći dio infrastrukture priobalne enklave.

Dva miliona stanovnika Gaze živi pod “daljinskom kontrolom” okupatora i striktnom opsadom, koja je uništila lokalnu ekonomiju i ugrozila je temeljnu egzistenciju Palestinaca koje pogađa  stopa nezaposlenosti bez presedana u svijetu i siromaštvo, dok su odsječeni od ostatka okupiranih palestinskih teritorija i vanjskog svijeta.

Svaki drugi od troje Palestinaca u Gazi izbjeglica je s teritorije koju sada čini Izrael.  Izraelska vlada zabranjuje im da ostvaruju svoje pravo na povratak zagarantovano međunarodnim pravom jer oni nisu Jevreji, navodi WAFA.


BH Telecom
Na vrh