fejm.ba

Kultura

Izložbom slika Sabine Dumpor otvoren ciklus ‘Trebao mi je neki novi početak’

“True colors” naziv je prve samostalne izložbe slika mlade mostarske umjetnice Sabine Dumpor koja je otvorena u utorak navečer u Centru za kulturu Mostar u okviru ciklusa “Trebao mi je neki novi početak”.

Na izložbi je predstavljeno 27 djela rađenih u tehnici akril na platnu na kojima su prikazani različiti motivi, pejzaži, apstrakcije, Stari most…

– Umjetnost pokreće svijet i sve ovo što radim, radim iz ljubavi. Volim slikanje, pisanje, glumu, čitanje knjiga i sve to kroz nastavu prenosim i na djecu – istakla je autorica, inače profesorica u srednjoj školi.

Slikarstvom se, kaže, bavi od osnovne škole, a svoje znanje učenicima nerijetko prenosi kroz rime.

– I večeras će rima biti iako će možda kiša vani liti. Iako vjetar puše, bit će sretne vaše duše, zato što ste došli da vidite slike moje i da sa vama podijelim ove sve divne boje. I hvala Centru za kulturu što mi je omogućio ovu avanturu – poručila je kroz rime svestrana profesorica i autorica izložbe Sabina Dumpor.

Urednik kulturnog programa mostarskog Centra za kulturu Dario Terzić naglasio je kako je ciklus “Trebao mi je neki novi početak” pilot projekt kojim se daje prostor i vrijeme zaljubljenicima u slikarstvo, onima koji nisu profesionalci nego se slikarstvom bave iz hobija.

– Odlučili smo da to bude jedan period u godini, za sada je to februar i mart, i nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti i biti nastavljen i narednih godina – poručio je Terzić.

Sabina Dumpor rođena je u Mostaru 1990. godine. Sudionica je likovnih kolonija i izložbi u Lukavcu 2013., Puli 2014. te Blagaju 2015. godine. Dizajnirala je i naslovnice za knjige “Zagrli život”, “Pjesme koje nam život znače”, “Mili Dueli”, “Rustemov ah” i “Međunarodna zbirka poezije” objavljene u Hrvatskoj i Srbiji.

Članica je udruženja “Kultura snova” iz Zagreba, dobitnica priznanja za izuzetan doprinos radu udruženja “Zagrli život” iz Subotice, a u mostarskim srednjim školama predaje biologiju i mikrobiologiju.

Večerašnja izložba prva je u okviru ciklusa “Trebao mi je neki novi početak”, kojim će se mostarskoj likovnoj publici u naredna dva mjeseca po prvi put predstaviti osam zaljubljenika u slikarstvo.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.


BH Telecom
Na vrh