fejm.ba

Kultura

Izložba slika Gordane Mehmedović večeras u BKC-u u Tuzli

U Galeriji BKC-a Tuzla večeras će sa početkom u 19 sati biti otvorena izložba slika nagrađene autorice Gordane Mehmedović iz Gračanice.

Izložba ostaje otvorena do 29.06.2019.godine.

Umjetnica Gordana Savić Mehmedović, Sarajka sa adresom u Gračanici, slikarstvom se intenzivno bavi deceniju i po, a ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti kod nje se rodila prije tri decenije, koliko i traje njeno umjetničko stvaralaštvo.Prve spretne poteze kistom načinila je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a nastavila ih i tokom studija Dizajna za odjeću i tekstil u Zagrebu. Iako se profesionalno odlučila za dizajn odjeće i tekstila, brzo se odmakla od toga i nastavila slikati, izrađivati lampe i raditi mozaike najčešće od keramičkih pločica.

Prva njena samostalna izložba organizirana je 2013. godine, a akvareli s motivima močvara i zime činili su njenu okosnicu.

Radila je kao profesorica likovne u mjetnosti u gračaničkoj gimnaziji nekoliko godina, ali je taj posao ostavila i posvetila se slikarstvu u potpunosti.Gordana Savić Mehmedović dugogodišnji je član Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona.

Ovo je njena prva samostalna izložba u Tuzli.


BH Telecom
Na vrh