fejm.ba

Politika

Izabrani delegati u Dom naroda samo iz tri kantona, Federaciji BiH prijeti finansijski kolaps

FOTO: AA

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u narednim danima utvrditi rezultate izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, nakon čega će se znati ko su nosioci osvojenih mandata, potvrdili su u toj državnoj instituciji za Anadolu Agency (AA).

Proces izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH proveo je i Unsko-sanski kanton, ali izvještaj još nije dostavljen CIK-u BiH. Ukoliko se to desi moguće je da i za USK budu potvrđeni rezultati izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Do sada su ovjerene kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH iz ukupno sedam kantonalnih skupština i to Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo, Posavskog i Bosanskopodrinjskog kantona-Goražde.

“Njima su ovjerene liste vraćene da provedu posredne izbore i da zatim Centralnoj izbornoj komisiji dostave rezultate. Rezultati još nisu dostavljeni iz USK, ZDK, KS, PK i BPK”, navode u CIK-u BiH.

Iz preostale tri kantonalne skupštine, Kantona 10 (Livanjskog), Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog kantona CIK BiH nije primio kandidatske liste na ovjeru.

“CIK BiH je prema kantonalnim skupštinama koje još nisu dostavile liste na ovjeru uputio i pisanu urgenciju u kojoj su pozvani da ispune svoju obavezu”, naglašeno je iz CIK-a BiH.

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune finansijske blokade jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom februara kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine, prvenstveno zato što ne postoji bar odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasada SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu.

Izvor: AA


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh