fejm.ba

Kultura

Ivan Šebalj dobitnik nagrade ‘Tomislav Trojak’ za sportsku fotografiju godine

Fotoreporter iz Sarajeva Ivan Šebalj pobjednik je Izbora za sportsku fotografiju godine „Tomislav Trojak“, manifestacije koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Ova manifestacija tradicionalno se organizira u tuzlanskom BKC-u, a Šebalj je četvrti pobjednik konkursa za najbolju sportsku fotografiju, koja nosi naziv po uglednom tuzlanskom fotoreporteru Tomislavu Trojaku.

Izbor sportske fotografije godine „Tomislav Trojak“ organizuje Udruženje građana „Centar kreativnih aktivnosti“ iz Tuzle u partnerstvu sa Ministarstvom kulture, sporta i mladih TK i BKC-om TK.

Na konkurs za Izbor sportske fotografije godine prijavilo je se 27 autora iz cijele Bosne i Hercegovine sa oko 50 fotografija, koje su nastale na sportskim borilištima u 2020. godini.

Predsjednik Udruženja građana Centar kreativnih aktivnosti, Nedim Salaharević izjavio je za Fenu je zadovoljan odzivom autora na ovaj konkurs.

-Autori su inicirali jednim dijelom ovaj događaj, raspitujući se da li će biti održan i u vrijeme pandemije COVID-om 19. Nama je to dalo podstrek da i ove godine,  u ovim teškim okolnostima održimo Izbor za najbolju sportsku fotografiju godine u BiH, kazao je Salaharević

Mišljenja je da je žiri   bio na teškom zadatku kao i prilikom dosadašnjih izbora, jer je vladala velika konkurencija, autori su slali po 2 ili tri fotografije

Nadamo se da će nam izbor dati snagu i za naredne, da proširimo ovaj konkurs na regionalni dio, poručio je Salaharević.

Prema ocjenama stručnog žirija, drugo mjesto ovog konkursa  pripalo je Jasminu Hadžiću iz Zenice, a treće njegovom sugrađaninu Draženku Jurišiću.

Dosadašnji dobitnici nagrade Tomislav Trojak su: Denis Ruvić iz Sarajeva (2017. godine), Aleksandar Čavić, iz Banja Luke (2018.godine), Jelena Đurđević iz Banja Luke (2019. godine).

Kolektivna izložba pristiglih radova će biti izložena do 17. februara 2021. godine  u Galeriji BKC-a u Tuzli.

 


BH Telecom
Na vrh