fejm.ba

Svijet

Italija ukida obavezu nošenja maske na otvorenom

FOTO:FEJM

Italija će od sljedeće sedmice ukinuti obavezu nošenja zaštitne maske na otvorenom u takozvanim bijelim zonama, gdje postoji mali rizik od koronavirusa, rekao je u talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

“Od 28. juna prelazimo s potrebe nošenja maski na otvorenom u bijelim zonama, premda će se to uvesti  uvijek u skladu s mjerama predostrožnosti koje je utvrdio CTS (Naučno-tehnički odbor)”, rekao je Speranza u objavi na Facebooku.

Trenutno su sve talijanske regije, osim  Valle d'Aosta na sjeverozapadu zemlje, u zonama s najblažim covid mjerama. Očekuje se da će i Valle d'Aosta od sljedećeg ponedjeljka biti prekvalificirana u bijelu zonu.

Talijani će i dalje morati nositi maske u zatvorenom prostorima i u javnom prijevozu.

Novine La Repubblica izvijestile su da će i dalje ostati na snazi  pravilo da gosti u restoranima smiju uklanjati maske samo kad sjede.

Talijanska je vlada je prvobitno najavila da će sredinom jula ukinuti obavezu nošenja maski, ali su u ponedjeljak zdravstveni savjetnici dali zeleno svjetlo za ublažavanje ograničenja od 28. juna, izvijestila je novinska agencija ANSA.

Italija je sa 60 miliona stanovnika u ponedjeljak je u roku od 24 sata registrirala 495 novih infekcija, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 4,2 miliona, kao i 21 smrtni slučaj povezan s COVID-19, što je ukupno 128.000.


BH Telecom
Na vrh