fejm.ba

Kultura

Irma Garibović u svijetu ilustracije

Irma Garibović je mlada vizuelna umjetnica iz Tuzle, poznata pod imenom maglasmog.  Radila je kao asistentica galeriste Bosanskog Kulturnog Centra Tuzla, na kreiranju scena za predstave i koncerte, te na pripremi izložbi. Članica je grupe umjetnika „Scena“ sa kojima je dosad izlagala na nekoliko grupnih izložbi.

Njeno polje interesovanja je crtež i slika, koji za nju predstavljaju najjednostavniji oblik izražavanja i prikazivanja.

Već dugi niz godina se bavi slikarstvom, ali od 2010. godine se intenzivnije zanima za crtež i ilustraciju, te i dalje namjerava raditi i proširivati svoje vidike na tom polju.

Njena serija radova naziva “About Spirits” nastala je 2014. godine, a inspiraciju za ovu seriju kao i sve ostale radove, najviše pronalazi u prirodi, kao neiscrpan izvor energije. U radovima želi da prikaže osjećaje i smirenost koju doživljava tokom boravka u prirodi, a sve to nevidljivo pokušava da prenese na papir i približi posmatraču. U fokusu njenih radova su nepravilni oblici koji se mogu pronaći na kori drveta, travi, lišću, a ujedno i sam čovjek koji je dio prirode.

Ova serija radova jeste nastala 2014. godine, ali se i dalje provlači kroz Irmine radove i stil izražavanja. Može se vidjeti da se konstantno provlače isti elementi, kao što su linije i pastelna paleta boja, sa naglaskom na minimalistički pristup.

Može se reći da u samom procesu nastanka Irminih radova i muzika igra veliku ulogu, a ističe Susumu Yokota, dok za intenzivnije crtanje voli da je u tišini i da se potpuno prepusti stvaranju. Tokom crtanja voli da sluša lagane note i minimalističke zvukova, a ponekad i klasičnu muziku, jer dok stvara dosta je fokusirana na svoje misli i cjelokupan proces nastanka radova.

Japanski animirani filmovi su odigrali važnu ulogu u njenim počecima i u njenom odrastanju. Prvi animirani film koji ju je uveo u svijet animacije je film iz 1982. godine “The Last Unicorn”, nastao u režiji Jules Bass-a i Arthur Rankinn Jr.-a. Ne samo da je prvi animirani film kojeg se sjeća, nego se i dan danas vraća njemu.

– Za Irmu je umjetnost prva ljubav, imaju svoje male „trzavice“, kao u partnerskom odnosu, periode kada nisu najbliže, ali ona je uvijek tu, ona i umjetnost su u neraskidivoj vezi. Kada priča o umjetnosti voli reći – da je ona svoju ljubav pronašla.

Nedavno je sarađivala na projektu Žene BiH, sa brojnim drugim ilustratorkama. Radi se o projektu koji je nastao u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije. Projekat vode Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Maša Durkalić. One su odlučile izdati knjigu, koja će sadržavati biografije i ilustracije 50 bosanskohercegovačkih žena, koje su kroz historiju BiH razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Irma je za ovaj projekat ilustrovala Žaranu Papić, feminstkinju i aktivistkinju koja je bila jedna od začetnica feminističkog pokreta bivše Jugoslavije. Irma kaže da je Žarana za nju bila velika inspiracija, te je upravo ona motivisala za neke važne odluke.

U budućnosti namjerava širiti svoja interesovanja, te se posvetiti pravljenju instalacija i drugih oblika umjetnosti, a koji bi se nadovezivali na njene dosadašnje radove.

Irmine radove možete pogledati ovdje. Također platforma na kojoj se mogu vidjeti njeni radovi je Behance.

Piše: Alma Salihović

 

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh